Україна може виграти цю війну - Столтенберг

19:03, 15.05.2022
Україна може виграти цю війну - Столтенберг

Неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО у Берліні. (nato.int)

Генсек НАТО Єнс Столтенберг переконаний, що Україна може перемогти у війні з росією.

 

За його словами, після того, як рф розпочала неспровоковане вторгнення в Україну, вона не досягла жодної із стратегічних цілей із захоплення українських територій або підриву єдності НАТО.

 

Як інформує Україна молода, таку заяву Столтенберг зробив за підсумками неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО у Берліні, передає сайт Альянсу в неділю.

 

При цьому сам генсек НАТО брав участь у цій зустрічі лише дистанційно, оскільки напередодні захворів на коронавірус.

 

«Сьогодні під час зустрічі ми обговорили нашу потужну підтримку України… російська війна в Україні не йде так, як планувала москва. Вони не змогли взяти Київ, їх відкинули від Харкова, їх головний наступ на Донбасі був зупинений.

 

росія не досягає своїх стратегічних цілей. Президент путін хотів завдати поразки Україні, зруйнувати НАТО та розділити Північну Америку й Європу. Але Україна стоїть, НАТО сильніше, ніж будь-коли, Європа та Північна Америка міцно поєднані. Україна може виграти цю війну», - заявив пан Столтенберг.

 

 

На його думку, українці хоробро захищають свою землю, і союзники по Альянсу допомагають їм у цій боротьбі, надають підтримку у сфері безпеки, що варта мільярдів доларів.

 

Протягом попередніх років союзники по Альянсу надали тренування десяткам тисяч українських військовослужбовців.

 

«Все це щодня приносить великі зміни у ситуацію на полі бою. Ми маємо продовжувати та нарощувати нашу військову допомогу для України та працювати далі під егідою Групи з підтримки України, яка щойно провела зустрічі у Рамштайні», - сказав Генеральний секретар НАТО.

 

Також він зауважив, що війна росії проти України матиме довгострокові наслідки для всієї системи європейської безпеки. Під час саміту у Мадриді 28-30 червня союзники розглянуть шляхи подальшого зміцнення політики стримування та оборони НАТО.

 

Нагадаємо, зараз рф різко втрачає наступальні можливості на фронті, але при цьому  в москві обмежуються заявами із докорами на адресу Заходу. Зокрема, Путін назвав помилкою рішення Фінляндії вступити до НАТО.

 

Як повідомляла «УМ», уряд Швеції змінив внутрішні плани та має намір офіційно подати заявку на вступ до НАТО вже у вівторок, 17 травня. На цей день планує подати заявку на членство в Альянсі і Фінляндія.