ЗСУ виграли битву за Харків - Інститут дослідження війни

09:50, 14.05.2022
ЗСУ виграли битву за Харків - Інститут дослідження війни

Артилеристи ЗСУ активно застосовують американські гаубиці М777. (Фото Генштабу ЗСУ)

Україна отримала перемогу у боях за Харків: російські армійці вирішили повністю відійти зі своїх позицій навколо міста через українські контрнаступи та обмежені можливості для підкріплень. 
 
Як інформує Україна молода, про це повідомила пресслужба американського Інституту дослідження війни.
 
Зазначається, що війська РФ вирішили покинути позиції поблизу Харкова через український контрнаступ та обмежену кількість підкріплень.
 
Протягом останніх днів росіяни навіть не намагались утримати свої позиції, коли українські захисники здійснювали наступ.
 
Таким чином, ймовірно, Україна виграла битву за Харків. Українські воїни завадили окупантам оточити місто, не кажучи вже про його захоплення. Все відбулось так само як і тоді, коли російські загарбники намагались захопити Київ.
 
Російські військові продовжували просуватись по Ізюмсько-Донецькому напрямку, однак не мали значного прогресу. Раніше аналітики вважали, що РФ відмовиться від спроб просуватись через Ізюм, однак цього не сталось, або ж Росія ще не прийняла остаточного рішення.
 
Наразі основні зусилля росіян націлені на оточенні Сєвєродонецька та Лисичанська з півночі та півдня. Однак атаки російських окупантів за минулу добу не мали значного прогресу.
 
Під час спроб навести понтонну переправу через річку Сіверський Донець, окупанти зазнали нищівних втрат. У РФ може не вистачити живої сили, щоб компенсувати ці втрати та продовжити наступ. Однак, ймовірно, вони продовжать намагання захопити Донецьку та Луганську області.
 
Нагадаємо, за даними Генштабу Збройних сил України, росіяни наразі зосереджені на забезпеченні виведення військ у Харківської області.
 
Раніше глава військової розвідки України Кирило Буданов заявив, що війна з Росією досягне перелому до середини серпня, а до кінця цього року завершиться.
 
Як повідомляла УМ, військове керівництво росії змушене виводити військові окупаційні підрозділи з Харківської області для реорганізації та поповнення своїх сил після важких втрат. 
 
Тим самим Кремль мовчки «визнає» власну нездатність захопити хоч одне ключове місто. Харків виявився для загарбників «не по зубах». Ворог фактично тікає з цього напрямку.