Президент і прем'єр Фінляндії офіційно підтримали вступ до НАТО

11:43, 12.05.2022
Президент і прем'єр Фінляндії офіційно підтримали вступ до НАТО

Агресивні дії рф прискорили керівництво Фінляндії та Швеції прийняти рішення вступати в НАТО. (Фото НАТО)

Офіційно оголосили про свою підтримку вступу країни до НАТО президент Фінляндії Саулі Нііністьо та прем’єр-міністр Санна Марін.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у заяві на сайті президента Фінляндії.

 

Нііністьо і Марін нагадують, що навесні відбулася важлива дискусія щодо можливого членства Фінляндії в НАТО, оскільки потрібен був час для формування внутрішньої позиції як у парламенті, так і в суспільстві в цілому.

 

"Потрібен був час для тісних міжнародних контактів як з НАТО, так і з країнами-членами, а також зі Швецією. Ми хотіли надати обговоренню необхідний простір" - йдеться у заяві.

 

"Тепер, коли наближається час прийняття рішень, ми також висловлюємо нашу спільну позицію до відома депутатських груп і партій. Членство в НАТО посилило б безпеку Фінляндії. Як член НАТО, Фінляндія зміцнить весь оборонний альянс. Фінляндія має терміново подати заявку на членство в НАТО" - заявили президент і прем’єр-міністр Фінляндії.

 

Вони висловили сподівання, що кроки, які ще потрібні для досягнення цього рішення, будуть швидко зроблені найближчими днями.

 

Слід зазначити, що остаточне рішення подати заявку на членство в НАТО вимагатиме голосування в парламенті.

 

Раніше повідомлялося, що Фінляндія та Швеція можуть подати свої заявки на вступ до Північноатлантичного Альянсу вже наступного тижня.

 

11 травня прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон підписав взаємні гарантії безпеки з лідерами Швеції та Фінляндії, відвідавши обидві нордичні країни.

 

Як повідомляла УМ, заступник секретаря Радбезу РФ Дмитро Медведєв агресивно відреагував на наміри вступу до НАТО Фінляндії та Швеції, пригрозивши їм  наслідками.