Литва визнала дії рф в Україні геноцидом

12:48, 10.05.2022
Литва визнала дії рф в Україні геноцидом

Сейм Литви ухвалив історичне рішення щодо України. (facebook.com/stefanchuk.official)

Сейм Литви визнав дії російської армії в Україні геноцидом українського народу.

 

Сейм проголосував за резолюцію одноголосно  – 128 голосами.

 

Як інформує Україна молода, про це 10 травня Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив у Фейсбуці.

 

"Литва визнала дії рф в Україні - геноцидом Українського народу! Дякую Спікерці Сеймасу Вікторії Чміліте-Нільсен та всім депутатам за одноголосне ухвалення цього історичного рішення", - написав він.

 

Парламент Литви також постановив, що Литва братиме участь у притягненні російських воєнних злочинців до неминучої відповідальності міжнародним трибуналом, зазначив Стефанчук.

 

Крім того, за повідомленням Голови ВР, у Литві констатують, що росія вдається до тероризму, обстрілюючи та вчиняючи насильство над мирним населенням України.

 

"Закликаю весь світ підхопити естафету, щоб пам'ять про масові вбивства українців ніколи не була стерта ворогом!", - наголосив Стефанчук.

 

У документі Сейм констатував, що російські збройні сили та найманці скоїли масові воєнні злочини на території України, зокрема у містах Буча, Ірпінь, Маріуполь, Бородянка та Гостомель. 
 
Згідно з документом, у діях російських сил вбачається мета повного чи часткового знищення української нації, її духу шляхом убивства її членів цілими сім'ями, у тому числі дітей, їх викрадення, тортур, згвалтувань, у тому числі й неповнолітніх, знущань над тілами вбитих та закатованих.
 

Як повідомляла УМ, Чехія стала вісімнадцятою країною, яка офіційно визнала Голодомор 1932-1933 рр. геноцидом українців.