Окупанти ґвалтують, викрадають дітей, руйнують та грабують - Зеленський

17:59, 22.03.2022
Окупанти ґвалтують, викрадають дітей, руйнують та грабують - Зеленський

Італійські депутати аплодують стоячи Президенту України Зеленському. (Фото: ANSA)

Російські загарбники поводять себе в Україні так, як робили нацисти: ґвалтують людей, викрадають дітей та українське майно.

 

Як інформує Україна молода, про це Президент України Володимир Зеленський сказав під час виступу перед італійським парламентом у відеоформаті у вівторок.

 

«Вони ґвалтують, викрадають дітей, руйнують та грабують. Окупанти на вантажівках вивозять наше надбання, наше майно. Так робили в останню війну хіба що нацисти, коли окуповували інші країни», - сказав глава держави.

 

І додав: «Російські війська примудрилися замінувати навіть море на підходах до наших портів. І тепер це загрожує сусіднім берегам і сусіднім країнам, бо міни можуть дрейфувати морем до них».

 

Верховний Головнокомандувач зазначив, що це вторгнення не зупиняється вже 27 днів, тобто майже місяць.

 

«Отже, потрібно ще більше санкцій, ще більше тиску, щоб Росія шукала не військові резерви чи найманців десь у Лівії або Сирії. Щоб Росія шукала мир. Щоб та сама одна людина шукала мир. Наслідки цієї війни вже відчуваються у багатьох частинах світу», - наголосив він італійцям.

 

 

За його даними, вже 117 дітей за ці дні вбили російські загарбники в Україні. Українська нація нині змушена вживати.

 

Коментуючи критичну ситуацію в Маріуполі, Президент зазначив:

 

«Уявіть собі повністю спалену Геную. Маріуполь після трьох тижнів повної блокади, бомбардувань та обстрілів, які не припиняються жодної миті. В окупованих районах ховають убиті родини прямо у дворах багатоповерхівок. У парках. У братських могилах.

 

Це відбувається у наш з вами час. У 2022 році. І ми знаємо, що кожен наступний день війни забере ще життя наших дітей. 117 (загиблих дітей - ред.)– це не фінальне число. Російське вторгнення ще зруйнує родини і долі. Бо повномасштабна війна продовжується, на жаль. Російські ракети, авіація та артилерія не припиняють вбивати. Українські міста руйнуються. Деякі майже повністю знищені».

 

Володимир Зеленський також акцентував:

 

«Я звертаюся до вас з Києва – нашої столиці. З міста, яке має для нашого регіону таке ж значення, як Рим – для всього світу. З Києва почався відлік великої культури великого народу. А зараз ми на межі виживання. Київ за свою історію пройшов через жорстокі війни. І заслуговує після всіх втрат і трагедій – на життя в мирі. У вічному мирі. Як заслуговує на це Рим і будь-яке інше місто нашого світу. Але, на жаль, щоденно у Києві – повітряна тривога. Щоденно падають бомби, бʼютьракети».

 

Президент нагадав, що нині в Італії перебувають понад 70 тисяч українців, які змушені були ховатись від війни. З них - понад 25 тисяч дітей.

 

«І багато хто з них отримав тепло у ваших італійських родинах. В тому числі в родинах присутніх в цій залі. В Італії вже народився перший українець, мама якого знайшла прихисток на вашій землі. Десятки українських діточок з важкими контузіями і пораненнями лікуються у вас. Ми за це вдячні вам, дуже вдячні! І чекаємо, коли вони зможуть повернутись додому. В Україну – вже мирну. І у цьому ви точно можете нам допомогти», - сказав глава держави.

 

 

Як повідомляла «УМ», раніше Президент Зеленський закликав швейцарську компанію Nestle, яка відмовляється йти з російського ринку, припинити співпрацю з РФ, а банки заморозити активи тих, хто розв’язав війну.