Зеленський ініціює скликання засідання Радбезу ООН і спецзасідання ОБСЄ

10:59, 22.02.2022
Зеленський ініціює скликання засідання Радбезу ООН і спецзасідання ОБСЄ

Володимир Зеленський заявив, що "ми на своїй землі і ми нічого і нікому не віддамо". (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський ініціює скликання засідання Ради безпеки ООН, спеціального засідання ОБСЄ та екстреного саміту «нормандської четвірки» через рішення незаконне президента РФ Путіна про «визнання» терористичних угрупувань ОРДЛО.

 

Як повідомляє Україна молода, про реакцію Києва на дії Кремля глава держави розповів у своєму терміновому зверненні до українського народу вночі у вівторок.

 

Президент України наголосив, що Україна кваліфікує дії Москви як порушення свого суверенітету та територіальної цілісності. Він також припустив, що вони можуть означати односторонній вихід Росії з Мінських домовленостей та ігнорування рішень у рамках «нормандського формату».

 

«Це підриває мирні зусилля та руйнує наявні переговорні формати. Сьогоднішніми та завтрашніми можливими рішеннями Росія легалізує свої війська, які фактично перебували в районах Донбасу з 2014 року. Країна, яка вісім років підтримує війну, не може «підтримувати мир», як вона це заявляє», – заявив пан Зеленський.

 

Глава держави вже провів переговори щодо ситуації з президентом Франції Емманюелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцом, президентом США Джо Байденом, прем’єр-міністром Великої Британії Борісом Джонсоном та головою Європейської ради Шарлем Мішелем. Він також має заплановану розмову з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

 

Водночас Міністерство закордонних справ України ще 21 лютого ініціювало консультації в рамках Будапештського меморандуму.

 

«Я ініціював скликання засідання Ради безпеки ООН, проведення спеціального засідання ОБСЄ. Ми наполягаємо на повноцінній роботі СММ ОБСЄ для запобігання провокаціям та подальшій ескалації. Також ініційоване екстрене скликання саміту «нормандської четвірки». Від наших партнерів ми очікуємо чітких і дієвих кроків підтримки. Дуже важливо побачити зараз, хто наш справжній друг і партнер, а хто продовжить лякати Росію словами», – зазначив Зеленський.

 

Український лідер акцентує увагу світу на статті 51 статуту Організації Об’єднаних Націй, яка передбачає право країн на самооборону.

 

«Ми добре розрізняємо провокації і наступ військ агресора. За нами правда, і правду ми ніколи не будемо приховувати від вас. Як тільки ми побачимо зміну ситуації, зростання ризиків, ви будете про все це знати. Зараз немає жодних причин для хаотичних дій, зробимо все, щоб так і було надалі», – запевнив президент.

 

Він також заявив, що зараз немає жодних причин для хаотичних дій: «Як тільки ми побачимо зміну ситуації, як тільки ми побачимо зростання ризиків, ви будете про все це знати. Зараз немає жодних причин для хаотичних дій, зробимо усе, щоб так було надалі. Ми віддані мирному і дипломатичному  шляху, будемо іти ним і тільки ним.

 

Ми на своїй землі, ми нікого і нічого не боїмось, ми нікому і нічого не винні, і ми нічого і нікому не віддамо, і ми в цьому впевнені. Бо зараз не лютий 2014 року, а лютий 2022 року».

 

 

Як повідомляла «УМ», 21 лютого президент Росії Володимир Путін заявив про «визнання» незаконних збройних угруповань «ЛНР» і «ДНР». Цьому передувало засідання Ради безпеки Росії.

 

У Європейському союзі та Сполучених Штатах вже анонсували перші санкції у відповідь на це рішення.

 

Також Путін погрожував «показати Україні справжню декомунізацію», маніпулятивно заявивши, що більшу частину своїх територій Україна нібито отримала від радянського керівництва.