Байден не вірить, що росіяни хочуть кривавої війни з Україною

01:36, 16.02.2022
Байден не вірить, що росіяни хочуть кривавої війни з Україною

Байден запевняє, що США готові рішуче відповісти на російську атаку проти України. (facebook.com/WhiteHouse)

Президент США Джо Байден, звертаючись до американського народу, окремо звернувся до російського народу і сказав, що не вірить у те, що вони бажають руйнівної і кривавої війни з Україною.

 

Також господар Білого дому повторив попередження президенту РФ Володимиру Путіну про масштабні наслідки, з якими доведеться зіткнутися Росії у разі нової агресії проти України. 

 

За його словами, тим більше, що ні США, ні НАТО не мають ракет в Україні, і не мають планів розміщувати їх там.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Байден заявив під час спеціального звернення до американського народу в ніч на середу, 16 лютого за київським часом.

 

«Громадяни Росії, ви не є нашими ворогами. І я не вірю, що ви бажаєте кривавої та руйнівної війни з Україною. Країни з населенням, що має такий тісний зв’язок між родинами, культурами та історією. 77 років тому ми пліч-о-пліч з вами боролись у найгіршій світовій війні. І якщо Друга світова війна була необхідністю, то війна Росії проти України є питанням вибору», – сказав президент США.

 

І акцентував: «Це більше, ніж про Росію і Україну, це про захист того у що ми віримо - за майбутнє, яке ми хочемо для цього світу, за свободу і право країн обирати свою долю, право народів обирати своє майбутнє. Це про те, що країни не повинні силою змінювати кордони своїх сусідів».

 

Відтак, американський лідер наголосив, що США, союзники та партнери готові швидко й рішуче реагувати на будь-який розвиток ситуації, пов’язаної з агресією РФ проти України, та сподіваються, що Москва обере дипломатичний шлях урегулювання.

 

За його словами, Сполучені Штати готові, що б не сталося, а країни Заходу зараз єдині як ніколи.

 

«Ми також готові рішуче відповісти на російську атаку проти України», - додав президент США, підкресливши, що загроза вторгнення досі залишається дуже ймовірною.

 

 

Коментуючи готовність Вашингтона до дипломатичного діалогу, глава Білого дому підкреслив, що США вже «поклали на стіл» конкретні ідеї щодо безпеки в Європі: «Ми запропонували нові заходи контролю над озброєннями, заходи прозорості, стратегічної стабільності».

 

Але наголосив, що США «не пожертвують основними принципами», зокрема тими, що гарантують націям суверенітет і територіальну цілісність, а також свободу обирати власний курс та альянси.

 

Байден попередив, що якщо ж Росія обере шлях подальшої агресії, її чекають потужні санкції, експортні обмеження, що призведе до блокування ключових фінансових інституцій РФ. Це також стосується проєкту Nord Stream 2, який не запрацює в разі російського вторгнення.

 

«Ці заходи вже готові для введення, тільки-но Росія піде на це», - запевнив президент США. І указав, що Сполучені Штати не посилають свої війська обороняти Україну, натомість «постачають українцям обладнання, щоб допомогти їм захистити себе, забезпечують проведення військових навчань, надають поради та розвідувальну інформацію».

 

 

У разі агресії РФ проти будь-якого американця в Україні відповідь буде рішучою. Якщо Росія застосує проти США й союзників асиметричні заходи, такі як підривні кібератаки проти компаній і критичної інфраструктури, відповідь уже підготовлена, запевнив президент США.

 

Господар Білого дому висловив сподівання, що заради збереження спільного майбутнього росіяни оберуть шлях дипломатії.

 

«Але не має бути жодних сумнівів - якщо Росія піде на підривні дії, вторгнувшись в Україну, свідомі держави в усьому світі відреагують без вагань. Якщо ми не будемо стояти за свободу там, де вона сьогодні опинилася під загрозою, ми, без сумніву, заплатимо вищу ціну завтра», - підсумував президент США.

 

Як повідомляла «УМ», у Кремлі заявили, що Путін іноді любить жартувати про «вторгнення в Україну».

 

Днями Байден говорив про російську загрозу із Зеленським.