Зеленський запросив Байдена до безпечного Києва у найближчі дні

22:57, 13.02.2022
Зеленський запросив Байдена до безпечного Києва у найближчі дні

Зеленський під час зустрічі з Байденом у Білому домі, 31 серпня 2021 року. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський запевнив президента США Джо Байдена у тому, що Київ та інші українські міста перебувають під надійним захистом в контексті російської загрози.

 

Також глава держави запросив американського лідера відвідати Україну з візитом у найближчі дні.

 

Як інформує Україна молода, про це йшлося під час телефонної розмови двох лідерів у неділю ввечері, передає Офіс президента.

 

Зазначається, що Зеленський подякував Джозефу Байдену за підтримку й запросив його відвідати Україну з візитом.

 

«Переконаний, що ваш приїзд до Києва в найближчі дні, що є вирішальними для стабілізації ситуації, буде потужним сигналом та сприятиме деескалації», - сказав президент України під час розмови, яка тривала близько години.

 

Лідери обговорили безпекову ситуацію навколо нашої держави – обмінялися наявною інформацією, її оцінками та обговорили шляхи деескалації.

 

«Зупинимо будь-яку ескалацію в бік України. Столиця України, Київ, інші міста нашої держави – Харків і Львів, Дніпро й Одеса – у безпеці та під надійним захистом», – запевнив Байдена Зеленський.

 

 

За його словами, українська сторона розуміє всі поточні ризики, готова до будь-якого розвитку ситуації. Він також відзначив кроки Сполучених Штатів та інших партнерів, які продовжують надавати дієву підтримку Україні.

 

«Ми її відчуваємо. І розраховуємо, що вона, серед іншого, допоможе запобігти поширенню панічних настроїв», – сказав український президент.

 

Співрозмовники підтвердили єдність позицій щодо важливості продовження політико-дипломатичних зусиль з метою розблокування мирного процесу та відновлення стабільності.

 

Зеленський окремо наголосив, що наша держава виступає виключно за мирне врегулювання конфлікту. Було приділено увагу крокам, що здійснюються для деескалації та досягнення миру в межах усіх наявних переговорних форматів.

 

Він також високо оцінив активну взаємодію зі США у сфері безпеки й оборони, яка сприяє посиленню спроможностей ЗСУ і додав: «Поки ми не є членом НАТО. Тому лише сильна українська армія є запорукою безпеки нашої держави».

 

Під час розмови також ішлося про питання підвищення фінансової та енергетичної стійкості України на тлі поточних викликів.

 

Водночас у Білому домі коротко повідомили про цю розмову:

 

«Президент Байден підтвердив відданість Сполучених Штатів підтримці суверенітету та територіальної цілісності України. Президент Байден чітко дав зрозуміти, що Сполучені Штати миттєво та рішуче, разом зі своїми союзниками та партнерами, відреагують на будь-яку подальшу агресію РФ проти України. Лідери двох країн погодилися з важливістю продовження дипломатії та стримування у відповідь на військове нарощування Росії на кордонах України».

 

Як повідомляла «УМ», напередодні президент США Байден попередив президента РФ Путіна про важкі наслідки у разі вторгнення в Україну під надуманим приводом.

 

Вже у неділю посольство США почало термінову евакуацію з Києва до Львова.