Зеленський і Данілов після РНБО закликали українців не панікувати

23:26, 24.01.2022
Зеленський і Данілов після РНБО закликали українців не панікувати

На засіданні Ради нацбезпеки і оборони було заслухано доповіді керівників силових структур. (Фото Офісу президента)

Рада нацбезпеки і оборони України розглянула питання забезпечення національної безпеки від внутрішніх і зовнішніх загроз під час засідання у понеділок ввечері.

 

На РНБО заслухали доповіді представників органів влади щодо ситуації в безпековій, економічній, енергетичній, медичній галузях та у сфері кіберзахисту країни.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють Офіс президента, а також секретар РНБО Олексій Данілов під час брифінгу.

 

«Підсумком саме цього засідання є не гучні рішення для медійного простору, а важливі висновки для суспільства і громадян. Вони звучать просто: все під контролем, причин для паніки немає. Першим питанням засідання, звісно, була ситуація на сході України», – зазначив президент Володимир Зеленський у відеозверненні за результатами засідання РНБО.

 

Зокрема, на засіданні Ради нацбезпеки і оборони було заслухано доповіді голови Державної прикордонної служби Сергія Дейнека, начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирила Буданова та голови Служби зовнішньої розвідки Олександра Литвиненка.

 

 

Тоді як міністр оборони Олексій Резніков доповів щодо впровадження закону про основи національного спротиву, який набув чинності 1 січня 2022 року. Згідно з документом відбувається формування першої черги сил територіальної оборони в умовах мирного часу.

 

«Згідно з приписами закону, чисельність ЗСУ збільшена на 11 тисяч, з яких 10 тисяч – це сили територіальної оборони, а одна тисяча – Сили спеціальних операцій, які мають забезпечити рух опору», – сказав Олексій Резніков на брифінгу після засідання РНБО.

 

За його словами, сформовано командування територіальної оборони, чотири управління та відповідні батальйони. Крім того, буде створено 25 бригад територіальної оборони.

 

Головнокомандувач Збройних Сил Валерій Залужний доповів про готовність ЗСУ до виконання завдань із захисту держави. Також було заслухано доповідь міністра закордонних справ Дмитра Кулеби щодо співпраці з міжнародними партнерами України.

 

Водночас, секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що в разі нового нападу Росії на Україну громадян поінформують через систему оповіщення.

 

"Ми не бачимо жодних підстав для того, щоб сьогодні були твердження про повномасштабний наступ на нашу країну. Це неможливо зробити навіть фізично. У разі необхідності у нас є система оповіщення, ми нічого приховувати не будемо. Ви бачите, що ми всі процеси виносимо на ваш розсуд", - сказав він.

 

За його даними, з 30 жовтня 2021 року західні ЗМІ публікують дані про нарощування військ Росії біля кордонів України, але багато інформації не підтверджується.

 

Під час брифінгу журналісти перепитали: чи планується роз'яснювальна робота з населенням, як себе поводити в разі нападу, чи проводять профілактичні огляди захисних споруд, бомбосховищ та системи оповіщення.

 

Але Данілов чітко не відповів на це питання, але заперечив, що система оповіщення – це, як колись, "рупор на все місто звучить".

 

"У нас є система оповіщення, яка працює зовсім в інший спосіб, а не так, як Ви кажете. У разі необхідності… вона знаходиться в абсолютно робочому стані. Як вона перевіряється? Фахівці постійно цим питанням займаються. У нас немає великого бажання роздмухувати цю ситуацію і лякати наше суспільство", - сказав секретар Ради нацбезпеки.

 

Пан Данілов також закликав українців та ЗМІ зменшити напругу та не розганяти паніку.

 

«Ситуація є абсолютно контрольованою, для нас немає нічого нового в тому, що відбувається… Україна наша одна, ми її нікому віддавати не збираємося, і перемога обов’язково буде за нами. І в разі необхідності ми усі станемо пліч-о-пліч для того, щоб захистити нашу країну», - сказав він.

 

Ще й нагадав, що в Україні складна ситуація і загроза війни з 2014 року.

 

Як повідомляла «УМ», силовики та правоохоронці Харківщини у разі вторгнення військ Росії обіцяють ворогу «дуже багато сюрпризів».