Фейки про «російський Крим» і «ворожу Україну» просувають у соцмережах за мільйони – Умєров

15:07, 12.12.2021
Фейки про «російський Крим» і «ворожу Україну» просувають у соцмережах за мільйони – Умєров

Народний депутат Рустем Умєров (в центрі) під час конференції в Анкарі. (facebook.com/rustemumerov.ua)

Народний депутат Рустем Умєров наголошує, що Росія використовує TikTok та Instagram  та залучає лідерів думок для просування наративів про «російський Крим» і «ворожу Україну».

 

Як інформує Україна молода, про це пан Умєров заявив в Анкарі під час конференції на тему порушення прав людини та становища кримських татар в окупованому Криму.

 

« На жаль, говорити було про що. Росія продовжує робити все, щоб придушити ненасильницький опір кримських татар в Криму», - наводить цитати зі свого виступу Рустем Умєров на своїй сторінці у Facebook.

 

Політик наголосив, що стрічка в фейсбуці та тік-ток — це не реальне життя, реальне життя — це обшук о 5-тій ранку, коли вдома сплять маленькі діти, затримання жінок та дітей на мирних мітингах, нелюдські умови ув’язнення людей за «неправильну» позицію.

 

Він зауважив, що лише в жовтні 2021 року в окупованому Криму зафіксовано три обшуки, 73 затримання та 16 арештів. Зафіксовано 40 випадків штрафів для активістів та 47 порушень права на справедливий суд. За кожною такою цифрою та статистикою — історія людини та сім’ї.

 

Умєров розповів про утримання політв’язня Андрія Захтея у незадовільних умовах в карцері сімферопольської в’язниці, що є прямим порушенням Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

 

Він нагадав про затримання та утримування адвоката Едема Семедляєва, причиною чому була його професійна діяльність, а також про затримання 31 активіста, у т.ч. жінок та дітей, журналістів, які його зустрічали після звільнення.

 

Окрім цього, політик наголосив, що з бюджету окупованого Криму щороку на це виділяють мільйони рублів  на боротьбу з народом та його ідеями за статтею витрат «інші питання у сфері ЗМІ».

 

«Росія продовжує робити все можливе для придушення ненасильницького опору кримських татар у Криму: залякує, ув’язнює, катує кримських татар на півострові. Водночас веде гібридну масову інформаційну війну проти України. Співаки, актори, спортсмени, а зараз і блогери в TikTok та Instagram, так звані лідери ідей і думок, стали інструментами великої пропагандистської машини Кремля», - підкреслив народний депутат.

 

Рустем Умєров вважає, що ще однією серйозною проблемою є те, що в Україні та за її межами «втомилися від війни, смерті та поганих новин».

 

«Кожен п’ятий житель України, тобто 20% населення, не цікавиться питанням Криму. Порушеннями прав людини на півострові цікавляться лише 15% тих, кому не байдуже питання Криму. У той же час Кремль вибудовує в Криму зовсім інший порядок денний», - сказав пан Умєров.

 

Він закликав максимально консолідувати інформаційний фронт так само, як і військовий. Депутат вважає, що для протидії агресору необхідно щодня продовжувати ненасильницьку боротьбу на дипломатичному та комунікаційному фронті.

 

Як повідомляла УМ, запит на обговорення питання про «політичне переслідування корінних народів у Криму з боку Росії» на осінній сесії надійшов до Парламентської асамблеї Ради Європи.