Путін закликає вирішити міграційну кризу на користь Білорусі і ЄС

13:31, 13.11.2021
Путін закликає вирішити міграційну кризу на користь Білорусі і ЄС

Путін переконує, що Росія не причетна до міграційної кризи на кордоні Білорусі і Євросоюзу. (kremlin.ru)

Президент РФ Володимир Путін не визнає причетність Росії до міграційної кризи на кордоні Білорусі і Польщі і перекладає провину за це на країни Заходу.

 

На його думку, міграційну кризу варто вирішити на користь Білорусі і ЄС.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Путін сказав в інтерв'ю журналісту телеканалу Россия-1 Павлу Зарубіну в програмі "Москва. Кремль. Путін".

 

«Не треба забувати, звідки виникли кризи, пов'язані з мігрантами. Що, це Білорусь є першовідкривачем цих проблем, чи що? Ні, це причини, які були створені самими країнами Заходу, в тому числі європейськими країнами і військовий, та економічний характер», - не кліпнувши оком сказав Путін.

 

Мало цього, господар Кремля висловив сподівання, що Олександр Лукашенко (самопроголошений президент Білорусі) поговорить із в.о. канцлера Німеччини Ангелою Меркель з цього приводу.

 

«Я так зрозумів, Олександр Григорович Лукашенко і канцлер Меркель готові один з одним поговорити. Сподіваюся, що це найближчим часом станеться. Це найбільш важливо, тому що мігранти прагнуть передусім до Німеччини», - сказав Путін.

 

І додав, що, насамперед, йому шкода дітей мігрантів, які перебувають на кордоні Білорусі та Польщі.

 

Президент Росії також запевнив, що жодна авіакомпанія РФ не возить мігрантів до Білорусі. Мовляв, РФ не має відношення до міграційної кризи на кордоні Білорусі та ЄС.

 

Тож він закликає вирішити міграційну кризу на користь Білорусі та ЄС.

 

«Хочу, щоб усі знали: ми тут зовсім ні до чого. На нас усі намагаються з будь-якого приводу і взагалі без жодного приводу якусь відповідальність покласти», - сказав Путін.

 

Господар Кремля також прокоментував погрози Лукашенка перекрити транзит російського газу до країн ЄС. На його думку, це буде порушенням транзитного контракту з Росією.

 

«Теоретично, звісно, ​​Лукашенко, якпрезиденттранзитноїкраїни, може, напевно, дати вказівку щодо перекриття наших поставок до Європи. Хоча це буде порушенням нашого транзитного контракту, і я сподіваюся, що до цього не дійде".

 

Але це завдало б великої шкоди енергетиці Європи, енергетичному сектору Європи і не сприяло розвитку наших відносин із Білоруссю як з транзитною країною», - сказав президент РФ.

 

Путін заявив, що має намір обговорити з Лукашенком його слова про можливість перекрити транзит газу до країн ЄС. Мовляв, про такі наміри Лукашенка він вперше чує і припускає, що можливо той «в серцях це просто сказав».

 

Як повідомляла «УМ», на цьому тижні різко загострилася ситуація на польсько-білоруському кордоні: кілька тисяч мігрантів намагаються силоміць прорватися на польську територію в різних місцях.

 

Польща, Литва та Латвія повідомили про різке збільшення кількості мігрантів з Іраку та Афганістану, які намагаються перетнути білорусько-польський кордон. На думку Варшави та Брюсселя, це свого роду гібридна війна, влаштована Мінськом.

 

ЄС звинувачує Білорусь у тому, що вона спонукає мігрантів приїжджати на свою територію, а потім підштовхує тисячі з них перетнути кордон до Польщі та інших сусідніх держав ЄС у відповідь на санкції, введені проти Мінська.

 

Нагадаємо, також Путін заперечує плани вторгнення в Україну.