Секретар РНБО виступає за жорстку президентську республіку

11:58, 25.10.2021
Секретар РНБО виступає за жорстку президентську республіку

Секретар РНБО Олексій Данілов досить категоричний щодо повноважень Зеленського. (Фото : facebook.com/danilov.oleksiy)

Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов переконаний, що Україні за формою правління краще було б бути президентською республікою, а не парламентсько-президентською.
 

Мовляв, якщо ж громадяни хочуть парламентсько-президентську форму правління, то президента має обирати парламент, бо Україні необхідна жорстка президентська республіка.

 

Як інформує УМ, про це пан Данілов заявив у інтерв'ю РБК-Україна. 

 

«Якщо ви хочете мою особисту думку, я можу сказати. Я за жорстку президентську республіку. Чому? Тому що тоді є відповідальна людина, яка розуміє, на що вона йде, навіщо і так далі. У нашій історії важко знайти факти, коли без особистості можна було зробити ривок вперед. Це не тільки в нашій історії. Сьогодні всі країни фактично створюють особистості», - заявив Данілов.

 

На його думку, парламентсько-президентські республіки мають право на існування, але в умовах, коли є вже стабільна демократія, яка має своє коріння.

 

Данілов також зазначив, що є певне протиріччя в тому, що в парламентсько-президентській Україні главу держави обирають на всенародних виборах.

 

«У нас виходить, що ми всенародно обираємо президента, на нього покладаються надії, але за Конституцією у нас парламентсько-президентська республіка. Ну, тоді за логікою парламентсько-президентської республіки президента потрібно обирати у парламенті і поставити крапку в цьому питанні. Але народ не хоче, щоб у нього забрали право обрання президента», - зазначив Данілов.

 

Нагадаємо, що 24 червня Президент Володимир Зеленський висловив думку, що в Україні де-юре парламентсько-президентська форма правління, але де-факто - президентсько-парламентська.

 

Він також зазначив, що вважає Раду національної безпеки та оборони одним із видів своєї зброї для проведення змін в Україні.

 

Варто зауважити, що виступ Секретаря РНБО за перехід України до жорсткої президентської республіки може призвести з часом  нинішнього президента до «стежки Януковича».

 

Як повідомляла УМ, Секретар РНБО Олексій Данілов відреагував на запровадження щодо нього санкцій Росії.