Столтенберг бачить Україну і Грузію в НАТО попри позицію Росії

10:15, 06.10.2021
Столтенберг бачить Україну і Грузію в НАТО попри позицію Росії

Столтенберг сказав під час зустрічі, організованої Брукінгським інститутом і Джорджтаунським університетом (Фото: nato.int)

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг переконаний, що Україна і Грузія стануть членами НАТО незалежно від позиції Росії.

 

Тому він закликає союзників по Північноатлантичному альянсу надавати цим державам більшої підтримки.

 

Як інформує Україна молода, про це Столтенберг сказав під час зустрічі, організованої Брукінгським інститутом і Джорджтаунським університетом у вівторок.

 

Зокрема, Столтенбергу поставили запитання, чи не є потенційний вступ України і Грузії в НАТО "майже гарантією загострення відносин з Росією" і чи не варто Північноатлантичному союзу ввести новий підхід до безпеки в Східній Європі.

 

У відповідь генсек НАТО назвав "абсолютно невірною" ідею про те, що приєднання до Альянсу сусідів Росії є провокацією проти Кремля.

 

"Коли хтось говорить такі речі - це провокація. Звичайно, тільки НАТО, Грузія і Україна вирішують, коли вони готові приєднатися. Не Росія ... Тому ми підтримуємо їхні зусилля з модернізації, реформуванні, щоб відповідати стандартам НАТО. І коли 30 союзників погодяться, що вони готові приєднатися, вони приєднаються ", - заявив пан Столтенберг, передає сайт НАТО.

 

Водночас він додав, що вступ України і Грузії в НАТО не відбудеться найближчим часом.

 

"Думаю, очевидно, що завтра цього не станеться. Моє послання союзникам по НАТО ... полягає в тому, що нам потрібно активізувати зусилля і зробити більше для цих країн-претендентів. Тому що, поки вони не члени, ми маємо надавати їм більше підтримки, більше навчання, нарощувати потенціал, допомагати проводити реформи, боротися з корупцією і будувати інститути безпеки і оборони", - зазначив генсек НАТО.

 

Пан Столтенберг також сподівається, що країни-члени Альянсу зможуть прийняти "ряд амбітних рішень" під час наступного саміту НАТО.

 

"Але знову ж таки, це не змінює суверенного права кожної нації вибирати свій власний шлях", - резюмував він.

 

Як повідомляла "УМ", Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний переконаний, що Україна втілює стандарти НАТО і готова до вступу.