Разумков не є членом команди, до нього мільйон питань у партії – Зеленський

16:36, 03.10.2021
Разумков не є членом команди, до нього мільйон питань у партії – Зеленський

Зеленський акцентує, що нібито не причетний до ініціативи відкликати Разумкова з посади (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський заявляє, що партія «Слуга народу» має «мільйон питань» до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, якого планує відкликати з посади.

 

За його словами, спікер парламенту більше не є членом владної команди і це його вибір.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Зеленський заявив під час брифінгу в курортному Трускавці за підсумками зустрічі з фракцією «Слуга народу» в неділю, 3 жовтня.

 

Глава держави акцентує, що нібито не причетний до ініціативи відкликати Разумкова з посади, мовляв, народні депутати із фракції "Слуга народу" самостійно визначатимуться із кандидатурою на посаду Голови Верховної Ради.

 

Зокрема, журналісти поцікавилися, чи може перший віцеспікер Руслан Стефанчук обійняти посаду голови ВР після відкликання Разумкова.

 

"Щодо питання Руслана Стефанчука. Обов’язково буде фракція, яка буде проговорювати, хто може бути тією чи іншою кандидатурою від монобільшості на місце спікера. У такому форматі у нас завжди все відбувається: 70% на 30%. Якщо 70% голосів "за" ту чи іншу кандидатуру, той чи інший закон, те чи інше рішення. Ми домовлялися, що всі підтримають. Незважаючи, хто ти, депутат чи, до речі, вже спікер. Так само це стосувалося й урядовців. У нас є партійні домовленості", – відповів Зеленський.

 

І запевняє, що вперше чує інформацію про те, що у разі обрання Стефанчука головою ВР, першим віцеспікером парламенту може стати голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

 

 

Президент також вважає, що Разумков будує своє особисте політичне життя і сторониться однопартійців.

 

"Партія має мільйон питань. Я вчора чув ці мільйон питань до голови Верховної Ради як не до голови Верховної Ради, перш за все, а як до людини, яка делегована цією командою.

 

Ми всі розуміємо, що сьогодні він не є членом цієї команди, він про це говорить достатньо відкрито. Незважаючи на відкриті розмови, є і закритий формат різних розмов з ним. Ми розуміємо, що він хоче бути не просто суб'єктом і сторониться вже своїх однопартійців.

 

Чому? Тому що партія "Слуга народу" як будь-яка партія, яка потрапляє у Верховну Раду України, спочатку має один рейтинг, потім цей рейтинг змінюється. Він бачить своє особисте політичне життя. Це його вибір. Рабства немає, я завжди всім це повторюю. Але якщо ти вирішив іти своїм шляхом, це твій вибір, це нормально", - прокоментував Зеленський.

 

На його думку, Разумков гальмував ухвалення законопроєктів, передбачених програмою політсили, не підтримував деякі рішення РНБО, зокрема, санкції проти Віктора Медведчука.

 

Зеленський нагадав, що спікер видавав підписні листи для збору підписів парламентаріїв для ініціювання імпічменту президента на вимогу однієї із фракцій.

 

"Підписні листи на імпічмент Президента, і я це знав із засобів масової інформації, Голова Верховної Ради це видавав, ще пів року тому. Набрали вони, правда, 60 людей. Є така процедура, окей. Я не буду, як Президент, ображатися чи не ображатися, я не можу собі дозволити таких речей. На мені - велика відповідальність, тому я й сказав, що це внутрішній момент", - прокоментував Зеленський.

 

І додав: "Я вважаю, що найголовніша проблема - що Дмитро Олександрович витягнув це (конфлікт із партією "СН", - ред.) на офіційну платформу і, перш за все, повинен був обговорити це з партією, а потім уже виходити в публічну площину. Я думаю, що це достатньо образливо звучить до команди, яку він не вважає своєю. Але це - внутрішній процес".

 

Зеленський також повідомив, що мав діалог із Разумковим "із великою паузою".

 

"Мені здається, що він мені щось говорить з екранів телебачення. Я не розумію, чому мені не можна подзвонити, щось сказати, бо в нас достатньо відкриті відносини. Були. Саме були. Я розумію, що це вже самостійні політичні кроки. І я в цьому випадку людина однозначна: хочеш - іди. Будь ласка, це вибір", - заявив глава держави.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні Зеленський у Трускавці також коментував відкликання Разумкова і казав про «велику помилку Діми».

 

При цьому, Зеленський ухильно відповідає на питання, чи планує він балотуватися на другий термін президенства.