Вибори до Держдуми: «Єдина Росія» перемагає, виборцям з ОРДЛО видавали сухпайки, фото

01:52, 20.09.2021
Вибори до Держдуми: «Єдина Росія» перемагає, виборцям з ОРДЛО видавали сухпайки, фото

Непрозорі вибори до Державної думи Росії, які розкритикували як в Євросоюзі, так і в Україні (Фото: facebook.com/CIKRussia)

Непрозорі вибори до Державної думи Росії, які розкритикували як в Євросоюзі, так і в Україні, завершилися у неділю ввечері.

 

Згідно з оприлюдненими після закриття дільниць даними екзит-полів стали відомі попередні результати.

 

Про це інформує Україна молода з посиланням на російські ЗМІ в ніч на понеділок.

 

Зокрема, партія "Єдина Росія" набирає понад 45% голосів на виборах до Державної думи, комуністи – понад 20%.

 

Окрім "єдиноросів" та комуністів до Думи можуть потрапити ЛДПР (лідер Володимир Жириновський) – 8,7% голосів та "Справедлива Росія" із 7,9%.

 

Інші партії, за даними екзитполу компанії ІНСОМАР, до Думи не потрапляють.

 

Водночас наразі вже обробили 9% протоколів. Центральна виборча комісія надає офіційні результати після їх підрахунку.

 

 

Так, партія Путіна "Єдина Росія" отримала 38,5%, комуністи – 25,1%, ЛДПР – 9,6%, "Нові люди" – 7,8% та "Справедлива Росія" - 6,6%.

 

Зауважимо, що ці вибори до Держдуми зазнали найбільшої критики у світі не лише через непрозорість, але й тому, що Росія залучила до них мешканців окупованих територій України: цього разу не лише з Криму, але й з ОРДЛО.

 

 

Наразі відомо, що українським громадянам з окупованих територій Донецької та Луганської областей з російськими паспортами, яких везли голосувати у Ростовську область на виборах до Думи Росії, видавали сухпайки.

 

За інформацією журналістів видання «Спектр», процес транспортування "виборців" був дуже добре налагоджений. Українські громадяни із паспортами РФ їхали на спеціальних автобусах та перетинали кордон по зеленому коридору, не затримуючись у чергах.

 

До кожної групи був приставлений так званий "старший", який контролював списки та наявність вказаних осіб на місці.

 

І якщо раніше, щоб доїхати до Ростовської області з Донецьку потрібно було платити 550 рублів за поїздку, то для участі в голосуванні поїздка була безкоштовною. Окрім того, охочим взяти участь у виборах видавали сухпайки, які містили воду, яблуко, печиво, цукерку тощо.

 

 Багато тих, хто погодився їхати в Росію, використовували цю можливість для відвідин магазинів, оскільки там товари дешевше, ніж у псевдореспубліках.

 

Якщо порахувати кількість анонсованих рейсів та осіб, яких могли в них помістити, то виходить, що понад 130 тисяч виборців транспортували на вибори до Ростова. Але ці цифри умовні. Проте в Росії вже порахували, що участь у виборах взяли близько 150 тисяч мешканців Донбасу.

 

Мало цього, відомо, що ті, хто не поїхав голосувати на дільниці, передавали свої паролі і логіни реєстрації на порталі державних послуг так званим "старшим". Ті могли голосувати замість них або ж разом відвідували разом спеціальні центри, де організовано голосували онлайн.

 

Зауважимо, що у райони Ростовської області, куди на вибори звозили жителів ОРДЛО, не пускали спостерігачів.

 

Опозиційні російські ЗМІ повідомляли про масові порушення під час голосування. Йдеться про вкиди бюлетенів, фальсифікації, недопуск спостерігачів та кандидатів на дільниці. Офіційно ЦВК РФ заявляє, що зафіксовані лише поодинокі порушення.

 

Як повідомляла "УМ", у Європарламенті закликали не визнавати результати виборів до Держдуми 19 вересня.