Омбудсмен Денісова попередила мера Івано-Франківська про незаконність звільнення невакцинованих

20:43, 04.09.2021
Омбудсмен Денісова попередила мера Івано-Франківська про незаконність звільнення  невакцинованих

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків робить скандальні заяви далеко не вперше. (Фото: www.facebook.com/ruslan.martsinkiv/photos_by)

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова відреагувала на гучні заяви мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа, який вимагає від підлеглих з виконавчого комітету міськради подавати заяви на звільнення, якщо ті не вакцинуються протягом двох тижнів.

 

У разі ж якщо ж противники вакцинації відмовляться звільнятися за власним бажанням, Марцінків погрожує позбавити їх премій і скоротити.

 

Відтак, омбудсмен направила відповідного листа міському голові обласного центру.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Людмила Денісова написала в Telegram  у суботу.

 

Зокрема, Офіс Омбудсмана, під час моніторингу соціальної мережі Facebook,  виявив  повідомлення Марцінківа про те, що працівники виконавчого комітету міськради мають бути 100% вакциновані. А в разі відмови від щеплення, за його словами, до них будуть застосовані заходи дисциплінарного впливу, зокрема, звільнення.

 

«Задля недопущення порушення конституційних прав працівників, за ініціативою Омбудсмана було направлено лист до міського голови м. Івано-Франківськ, в якому наголошено на обов’язковості дотримання Конституції та законів України», - написала пані Денісова.

 

Вона нагадує, що стаття 43 Конституції України гарантує право кожного на працю і захист від незаконного звільнення.

 

Омбудсмен також наголосила, що згідно з наказом МОЗ від 24 грудня 2020 року, вакцинацію від коронавірусу визначено як добровільну для всіх груп населення та професійних груп. А Кодексом законів про працю України заборонена будь-яка дискримінація в сфері праці.

 

Крім того, уповноважена звернула увагу на те, що в своїй резолюції 2361 (2021) Парламентська Асамблея Ради Європи закликає та рекомендує інформувати громадян про те, що вакцинація не є обов'язковою і ніхто не може зазнавати політичного, соціального або іншого тиску для її проходження.

 

Зауважимо, що 31 серпня Руслан Марцінків опублікував у Facebook допис, у якому дав працівникам виконавчого комітету міськради два тижні на вакцинацію від COVID-19.

 

"Працівники виконавчого комітету міськради мають бути 100% вакциновані! Єдина "відмазка" – це коли лікар підтверджує протипоказання і виписує довідку. Подобається-не подобається, ми є приклад для всіх. Не хочете вакцинуватися – заяву на звільнення. Інакше буде депреміювання і скорочення.

 

Це людей ми можемо мотивувати, закликати. А працівники міської ради повинні бути вакциновані. Даю два тижні", - погрожує мер Івано-Франківська.

 

Як повідомляла "УМ", минулого року музикант і композитор Петро Чорний назвав мера Івано-Франківська Руслана Марцинківа покидьком через заклики до примусового переміщення ромів на Закарпаття.