Українці не погоджуються з тезами Путіна про «один народ» – соцопитування

12:46, 11.08.2021
Українці не погоджуються з тезами Путіна про «один народ» – соцопитування

Українці і росіяни відрізняються не лише ментально, але й на рівні ДНК. (Фото з відкритих джерел)

Більшість українців не погоджуються з тезами президента РФ Володимира Путіна про те, що росіяни і українці нібито є «одним народом».

 

Як повідомляє Україна молода, це засвідчує соціологічне опитування Центру Разумкова

 

Зокрема, у своїй маніпулятивній статті "Про історичну єдність росіян та українців" господар Кремля заявив, що "жодної історичної основи для уявлень про окремий від російського український народ не було і не могло бути, а виокремлення українців і білорусів як окремих народів було результатом радянської національної політики".

 

Із цією пропагандистською тезою згодні лише 12,5% громадян України, тоді як не згодні 70%, ще 17% не визначилися.

 

Не згодні з цією тезою 52% опитаних на Сході країни (згодні 22%), на Півдні – відповідно 59% і 19%,  у Центральному регіоні – відповідно 74% і 12%,  у Західному регіоні  - відповідно 90% і 0,4%.

 

Частка тих, хто згоден з нею, дещо вища серед представників найстаршої (60 і більше років) вікової групи.

 

Серед україномовних респондентів (тих, що спілкуються вдома українською мовою) поділяють позицію Путіна з цього питання 7%, серед російськомовних – 21%, і в обох зазначених групах більшість (відповідно 81% і 55%) її не поділяють. 

 

Позицію Путіна не поділяють 92% виборців партії "Європейська солідарність" (при 3% згодних з нею), серед представників електорату ВО "Батьківщина" - відповідно 82% і 8,5%, серед представників електорату партії "Слуга народу" - відповідно 79,5% і 6%.

 

Виняток становить лише електорат партії  "Опозиційна платформа - За життя" - серед них частка тих, хто з нею не згоден, на статистично значущому рівні не відрізняється від частки тих, хто згоден (відповідно 40% і 33%).

 

У цій статті Путін також написав, що територія сучасної України значною мірою створювалася за рахунок територій історичної Росії,  внаслідок чого  Росія фактично була пограбована.

 

З цим згодні 7% громадян України, не згодні 76% (17% не визначилися).

 

Дослідження проведене з 29 липня по 4 серпня методом інтерв’ю "обличчям до обличчя" за місцем проживання респондентів. Було опитано 2019 людей.

 

Як повідомляла «УМ», голова УІНП Антон Дробович гостро розкритикував маніпулятивну статтю Путіна.