Вибухи на артскладах в Україні: Bellingcat перевіряє причетність російської розвідки

16:07, 08.08.2021
Вибухи на артскладах в Україні: Bellingcat перевіряє причетність російської розвідки

У Калинівці вибухи завдали величезних збитків, 30 тисяч людей були евакуйовані. (Фото з архіву УМ)

Група Bellingcat завершить розслідування причин пожеж і вибухів на складах боєприпасів в Україні у найближчі місяці.

 

Зокрема, розслідувачі перевіряють причетність до цих вибухів військової розвідки Росії.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив розслідувач Bellingcat Христо Грозєв в ефірі телеканалу "Україна 24".

 

«Одне з розслідувань, яке ми вже майже рік робимо, - це щодо вибухів в Україні, які були на військових заводах (складах - ред.) боєприпасів. Ми поки розслідуємо можливість, що вони були результатом роботи тієї ж групи ГРУ (Росії - ред.), яка стоїть за вибухами на військових заводах у Чехії та Болгарії. Це одне з розслідувань, яке ми вважаємо, що протягом місяця-двох ми зможемо завершити. Поки є серйозна підозра, що остаточно це ще не можна довести», - зазначив пан Грозєв.

 

За його словами, є й інші розслідування військових злочинів упродовж останніх 5 років.

 

«У нас є достатньо доказів, щоб їх публікувати, але вони не об'єднані якимось одним інцидентом. Це багато дрібних інцидентів, тому ми намагаємося знайти якусь форму, щоб їх показати», - сказав відомий розслідувач.

 

Нагадаємо, упродовж останніх років в Україні сталася низка масштабних пожеж на складах боєприпасів - у Сватовому, Балаклії, Ічні та інших населених пунктах вогнем було знищено тисячі тонн снарядів.

 

Одна з наймасштабніших пожеж на військових складах сталася в Калинівці на Вінниччині 26 вересня 2017 року. Вибухи завдали величезних збитків, 30 тисяч людей були евакуйовані. Серед головних версій події називали ворожу диверсію.

 

Bellingcat - це сайт журналістських розслідувань, що спеціалізується на фактчекінгу та розвідці відкритих джерел (OSINT). Bellingcat публікує результати розслідувань як професійних, так і громадянських журналістів щодо зон бойових дій, порушень прав людини, злочинів проти людства та злочинності.

 

Найрезонансніші розслідування Bellingcat стосуються участі Росії у війні на сході України, збиття на Донбасі малайзійського "Боїнга" MH17, отруєння російського опозиціонера Олексія Навального та зриву спецоперації українських спецслужб із затримання «вагнерівців».