Україна потребує гарантій безпеки і Плану дій щодо членства в НАТО – Порошенко

14:28, 01.08.2021
Україна потребує гарантій безпеки і Плану дій щодо членства в НАТО – Порошенко

Петро Порошенко під час нещодвньої поїздки на Донеччину. (Фото з ФБ-сторінки Петра Порошенка)

Колишній президент, нардеп Петро Порошенко вважає, що добудова «Північного потоку-2» є питанням регіональної, європейської і трансатлантичної безпеки. Тому обіцянки західних партнерів України щодо гарантій мають матеріалізуватися не стільки в енергетичній царині, скільки у безпековій.

 

На його переконання, Україна має отримати План дій щодо членства в НАТО.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Петро Порошенко написав у публікації «Стаття Путіна не про історію. Це – політичний маніфест з погрозами сусідам» для Gazeta Wyborcza.

 

Зокрема, він зазначає, що «Україні потрібні скоріше не гроші, а гарантії».

 

«І в першу чергу не гарантії газового транзиту, чи допомога в зеленій енергетиці. Нам необхідні чіткі гарантії безпеки і незалежності. А це – членство в НАТО. Стаття Путіна зайвий раз переконує у тому, що обіцяти туманну перспективу вступу України до Альянсу вже замало. Наші мрії та обіцянки партнерів мають матеріалізуватися в конкретний проєкт, і такий проєкт називається Планом дій щодо членства», – підкреслив лідер «Європейської солідарності».

 

За його словами, цей План очевидно потребує часу для виконання, і на цей період Україна вправі розраховувати на проміжні безпекові угоди з партнерами.

 

Тому Порошенко сподівається, що це питання стане предметом переговорів Володимира Зеленського під час його візиту до Білого дому наприкінці серпня.

 

Нардеп також застерігає західних політиків від надмірного захоплення політикою умиротворення та закликав їх пам’ятати уроки нещодавньої європейської історії і не вірити інформаційним маніпуляціям Путіна.

 

«Путін не міг собі відмовити у задоволенні зайвий раз плюнути в очі західним прибічникам політики умиротворення агресора, яких уроки Мюнхена-38 нічому не навчили. Вони, напевно, не читали російського історика Ключевського, який писав: «Історія не вчителька, а наглядачка: вона не навчає, а тільки карає за незнання уроків», – зауважив Петро Олексійович.

 

Петро Порошенко підкреслив, що свої політичні плани Путін декларує відкрито:

 

«Ще під час Мюнхенської безпекової конференції 2007 року він кинув виклик усій трансатлантичній спільноті. У відповідь Захід вирішив задобрити Путіна і весною 2008 року на саміті НАТО в Бухаресті відмовив Україні та Грузії в наданні ПДЧ. Відсутність адекватної реакції підбадьорила Путіна, і вже влітку того ж року він захопив Абхазію та Цхінвальський регіон. Згодом російська агресія проти України стала першим випадком нападу постійного члена Ради безпеки ООН на державу-засновницю Організації об’єднаних націй».

 

Політик нагадує, що Путін веде гібридну війну з демократичними цінностями по усьому світу.

 

І додає: «Його нездорові амбіції мають глобальний характер, але передумовою їх реалізації є заволодіння Україною. Без України російська держава не може бути імперією за визначенням. Про це тридцять років тому говорив ще Горбачов, коли марно агітував українців не голосувати на референдумі за незалежність».

 

На думку Порошенка, «одкровення Путіна – це важливий момент, аби Захід і Україна як невід’ємна частина європейської цивілізації зрозуміли, якою є правильна відповідь на російські зазіхання».

 

І нагадав, що російський наступ в 2014 році зупинила готовність українського народу захищати свою свободу і свій вибір.

 

«Це готовність керівництва української держави реформуватися та позбутися насамперед газового зашморгу. Це готовність міцної проукраїнської міжнародної коаліції реагувати на агресивні дії Росії», – також підкреслив колишній президент України.

 

Він каже, що його турбує домовленість між США і Німеччиною щодо Північного потоку-2:

 

«Це дуже схоже на Будапештський меморандум, фіктивними гарантіями якого ми “користуємося” вже восьмий рік. Очевидно, що “Північний потік-2″ – загроза і для України, і для Об’єднаної Європи, і для всієї трансатлантичної спільноти».

 

Порошенко зауважує, що для України газовий транзит це не стільки і не тільки проблема грошей:

 

«Заробимо врешті-решт і на чомусь іншому. Йдеться про регіональну, континентальну і трансатлантичну безпеку. А для України це екзистенційне питання, бо стаття Путіна свідчить про те, що він не відмовився стерти Україну з політичної карти. Це така ж нав’язлива ідея сучасності, як колись план «скинути Ізраїль в море».

 

Нагадаємо, президент РФ Путін опублікував на сайті Кремля маніпулятивну статтю українською та російською мовами «про історичну єдність росіян і українців».

Президент України Володимир Зеленський прокоментував статтю Путіна і жартівливо позаздрив, що у Путіна вистачає часу на такий обсяг роботи, а не на зустріч із ним.