У Криму і ОРДЛО жінки потерпають від насильства – Еміне Джапарова

09:05, 20.06.2021
У Криму і ОРДЛО жінки потерпають від насильства – Еміне Джапарова

Еміне Джапарова під час тематичної панельної дискусії «Внесок жінок у пошук миру». (Фото Анатолійського форуму)

Перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова заявляє, що у  тимчасово окупованих Криму й ОРДЛО жінки потерпають від порушення своїх прав та насильства.

 

Водночас на підконтрольній Україні території вже сформувалася плеяда активних політичних діячок.

 

Як інформує Україна молода, про це пані Джапарова сказала під час тематичної панельної дискусії «Внесок жінок у пошук миру» в рамках дипломатичного форуму в Анталії.

 

«Жінки й дівчата в окупованих районах зазнають залякувань, фізичного й сексуального насильства, жорсткого поводження та незаконних затримань… Репресивна політика щодо кримськотатарських жінок у Криму та жінок на окупованих територіях Донбасу є жахливим наслідком російської агресії проти України», - сказала представниця МЗС України.

 

За її словами, в тимчасово окупованому Криму жінки вимушені виховувати дітей самі, поки їхніх чоловіків утримують у російських в'язницях за сфабрикованими обвинуваченнями. Активістки, які координують опір окупації, часто зазнають репресій.

 

Водночас Еміне Джапарова відзначила успіхи України на шляху зміцнення лідерства жінок у дипломатії та державницькій діяльності:

 

«Якщо порівнювати наш шлях з точки зору рівних прав і можливостей до 2014 року та зараз, це квантовий стрибок. Кількість жінок, які залучені до прийняття рішень, набагато вища, ніж раніше. Не ідеальні цифри, але це початок і рух у правильному напрямку. Не пройшовши цей шлях, ми не дійдемо того балансу, коли бачити жінку в політиці буде так само звично, як за кермом автомобіля».

 

Серед іншого, вона також указала на високий рівень участь жінок України у громадянському житті в різних сферах.

 

«Більшість лідерів громадських організацій, з якими спілкуюся, це жінки. Очевидно, що їхнім наступним кроком може стати політика, суспільне політичне життя. Я рада тому, що вже маємо плеяду активних політичних діячок, які починають інтегруватися в політичне життя. Понад 21% складу парламенту представлено жінками, муніципальні органи влади - половина і більше», - зазначила українська дипломатка.

 

Пані Джапарова наголосила, що жінки становлять більше 15% усіх військовослужбовців ЗСУ та 10% тих, хто захищають нашу країну від російської агресії на сході України. Сім жінок несуть службу у складі контингенту ООН з підтримання миру.

 

Окрім того, вона відзначила постійне зростання кількості жінок на керівних посадах у МЗС і закордонних представництвах України та нагадала про роль  нашої країни у підготовці резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека», а також її виконання відповідно до Національного плану дій до 2025 року.

 

Як повідомляла «УМ», росіяни не приїхали на Анталійський дипломатичний форум до Туреччини через присутність представників Меджлісу кримськотатарського народу.