У Байдена спростували затримку військової допомоги для України

09:21, 19.06.2021
У Байдена спростували затримку військової допомоги для України

У Білому домі нагадують слова Байдена про непохитну підтримку суверенітету України.

Офіційний Вашингтон спростовує інформацію окремих ЗМІ про можливу затримку військової допомоги Україні у сфері безпеки і називає її нонсенсом.

 

Як передає Україна молода, про це йдеться у офіційній заяві прессекретарки Джен Псакі, яка оприлюднена на сайті Білого дому в ніч на суботу.

 

"Думка про те, що ми стримуємо допомогу Україні в сфері безпеки, - це нонсенс. Як президент Байден прямо сказав президенту Путіну, ми будемо непохитно підтримувати суверенітет і територіальну цілісність України", - наголосила пані Псакі.

 

В адміністрації Байдена нагадали, що минулого тижня США надали пакет допомоги Україні в сфері безпеки на суму 150 млн доларів. Тепер у США, як повідомляється, надали всю суму, виділену Конгресом в рамках ініціативи допомоги Україні в галузі безпеки.

 

Зазначається, що у США також підготували резервні фонди на випадок подальшого вторгнення Росії в Україну.

 

Раніше видання Politico з посиланням на джерела повідомило, що Білий дім нібито заморозив надання Україні нового пакету озброєння та військової допомоги на 100 млн доларів.

 

Пакет готувався на тлі нарощування Росією своїх сил біля кордону з Україною та на окупованих територіях. Однак, у Раді нацбезпеки поставили на паузу подальші кроки після того, як Росія оголосила про відведення своїх сил та розпочалася підготовка до зустрічі Джо Байдена і Володимира Путіна.

 

За словами одного за співрозмовників, пакет все ще "недоторканний" та може бути швидко наданий Україні. У пакет можуть бути включені системи протиповітряної оборони малої дальності, стрілецька зброя та протитанкове озброєння.

 

Як повідомляла «УМ», 11 червня Міноборони США затвердило другу частину безпекової допомоги для України обсягом $150 млн у рамках Ініціативи з допомоги задля безпеки України (USAI). Він включає навчання, консультаційну підтримку і надання озброєння та має допомогти Україні захищатися і підвищувати сумісність своїх сил із НАТО.

 

Серед іншого, у рамках цього пакету Україна отримає протиартилерійські радари та системи для боротьби з ворожими безпілотниками.