Андрій Аксьонов: Немає паспорта – немає громадянства РФ

14:59, 19.05.2021
Андрій Аксьонов: Немає паспорта – немає громадянства РФ

Андрій Аксьонов вважає себе легітимним нардепом.

Новообраний нардеп Андрій Аксьонов, який з ганьбою склав присягу обранця з ложі для гостей, а не з трибуни Ради у середу, заперечує наявність у нього російського громадянства.

 

На його думку, наявність в нього російського громадянства можна довести, лише побачивши відповідний паспорт з двоголовим орлом.

 

Як інформує Україна молода, про це Аксьонов заявив у коментарі Радіо Свобода на площі Конституції у Києві.

 

«По російському паспорту. З юридичної точки зору наявність громадянства може довести лише наявність паспорта. Хтось із вас бачив мій російський паспорт? Немає паспорта – немає громадянства. А плоди хворої уяви депутатів, журналістів, панове, ви ж дорослі люди, навчіться думати», - сказав нардеп, якого було обрано на довиборах до парламенту в 50-му окрузі на Донеччині 28 березня.

 

При цьому, свою присягу, яку він через блокування трибуни складав із ложі для гостей, Аксьонов назвав законною, а саме блокування – "цирком".

 

«Винятково законною була (присяга – Ред.), 20 тисяч людей проголосували, 66%, я чемпіон України. З чого ви взяли що вона має бути незаконною? Ніде не написано, що вона має складатися на трибуні (парламенту – ред.), треба прочитати і підписати. Я готовий відповідати за свої вчинки. Я не компетентний вважати, що це порушення, є люди, які мають за цим стежити, вони стежили», – заявив депутат.

 

Як повідомляла «УМ», на засіданні 19 травня, коли Аксьонов склав присягу, заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк виступила із публічним запитом до голови СБУ із проханням надати офіційне роз’яснення стосовно можливої наявності у новообраного народного депутата паспорта іншої країни. Вона також пообіцяла поінформувати народних депутатів про отриману відповідь.

 

Перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що напередодні уточнив в апарату парламенту, чи немає якихось юридичних підстав, що перешкоджають присязі Аксьонова. В апараті заявили, що таких підстав немає.

 

Нагадаємо, що Андрій Аксьонов — колишній міський голова Добропілля, який нещодавно був обраний депутатом Верховної Ради України на довиборах у Донецькій області.

 

Йому закидають не лише наявність російського громадянства, але й організацію «місцевого референдуму» терористичної організації «ДНР» у 2014-му. Крім того, тоді ж він намагався перешкоджати патріотичному автопробігу прихильників України і називав його учасників "говномутами".

 

Пізніше, в травні 2018 року прокуратура Донецької області спільно з СБУ в Донецькій і Луганській областях повідомили Аксьонову про підозру в службовому підробленні (ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу), підробленні та використанні документів (ч. 4 ст. 358 КК), присвоєнні, розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (чч. 2,3 ст. 191 КК).

 

За даними слідства, Аксьонов здійснював такі дії задля незаконного відвідування тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим. Краматорський міський суд 29 січня 2019 року обрав Аксьонову нічний домашній арешт на два місяці як запобіжний захід.