Підпали на Банковій: партія Порошенка сподівається на вибачення керівництва МВС

10:27, 21.03.2021
Підпали на Банковій: партія Порошенка сподівається на вибачення керівництва МВС

Учасники акції розписали протестними написами й намагалися «підпалити» таблицю на фасаді будівлі Офісу президента.

Партія «Європейська солідарність» сподівається на вибачення заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, який заявив, що, на його особисту думку, зацікавленим у провокаціях і насильстві під час протестів на підтримку Сергія Стерненка є Петро Порошенко.

 

Як повідомляє Україна молода, відповідну заяву партія Порошенка зробила в неділю.

 

Зокрема, у «ЄС» заявили, що сподіваються від представників чинної влади на вибачення і спростування дезінформації про нібито причетність Порошенка до подій під офісом президента в Києві, де мітингували на підтримку активіста Сергія Стерненка в суботу ввечері.

 

Такі заяви в партії назвали «параноєю» й заявили, що з ними виступали «окремі екстравагантні представники влади», маючи на увазі сказані раніше слова заступника міністра Антона Геращенка.

 

«Наявність параної не означає, що за поширення брехні не треба вибачатися. Сподіваємося, у пана Геращенка вистачить волі та совісті спростувати дезінформацію», – йдеться в заяві партії, оприлюдненій у соцмережах.

 

Коментуючи той факт, що деякі учасники акції розписували протестними написами й намагалися «підпалити» таблицю на фасаді будівлі офісу президента з державним гербом України, в «Європейській солідарності» наголосили:

 

«Виступаючи проти політичного переслідування опонентів влади, ми рішуче засуджуємо наругу над державними символами».

 

Раніше Антон Геращенко в прямому ефірі Радіо Свобода заявив, що, на його особисту думку, зацікавленим у провокаціях і насильстві під час протестів на підтримку активіста Сергія Стерненка є п’ятий президент України Петро Порошенко.

 

Коментуючи акцію на підтримку Стерненка, яка відбувалася в суботу ввечері на вулиці Банковій у Києві і в перебігу якої була розмальована написами протесту частина фасаду будівлі і розбиті кілька шибок, а будівлю закидали фальшфеєрами, Геращенко заявив: «Зацікавленою особою є Петро Олексійович Порошенко. Це моя особиста думка… Петрові Порошенку потрібно робити все для того, щоб було чим гірше, тим краще для нього».

 

На його думку, «замовники акції мріють, щоб вийшла поліція і застосувала силу, щоб пролилася кров, після чого звинуватили б президента в тому, що він використовує силу, щоб не дати громадянам висловити свою думку на мирних мітингах».

 

«Але ми не підемо шляхом такої провокації… Ті, хто замовляють і проплачують такі акції, хочуть, щоб пролилася кров… Ми розуміємо стратегію провокаторів, які зробили замовлення на насильницькі дії, на хуліганські дії щодо офісу президента – вони мріють про те, щоб була бійка, щоб поліція використала силу, для того, щоб звинуватити поліцію… Але цього не буде. Поліція притягне до відповідальності всіх тих, хто порушував закон», – заявив Геращенко.

 

Мовляв, попередні мітинги на підтримку Стерненка відбулися без насилля.

 

«Зараз спеціально організатори цієї акції запланували її на вечір, щоб було краще, як вони думають, приховувати свої обличчя, – але камери зараз усе бачать, – і для того, щоб під вечір було більше агресії. Це навмисне створення ситуації, за якої було б більше агресії, більше бажання щось трощити, бити і таке інше», – сказав заступник міністра.

 

Водночас, незгоду із заявою Геращенка висловила громадська активістка і співорганізаторка акції Марина Хромих. У прямій трансляції Радіо Свобода вона звинуватила в замовленні провокацій і насильства на акції міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

 

«Замовником акції є Арсен Аваков. Як тільки звільнять Авакова, запрацюють нормально суди, всі акції протесту припиняться, розпочнеться нормальний діалог… Організатори не планували малювання стін і розбивання шибок», – заявила вона.

 

Зі схожою заявою виступила і народна депутатка з партії «Європейська солідарність» Петра Порошенка Софія Федина: «Я не з усім погоджуюся, що відбувалося під Офісом президента, зокрема, з вогнищами, розмальованим фасадом, – але мені гидко чути звинувачення силовиків, що люди – провокатори… Я б порадила Антонові Геращенку розписатися в тому, що у всесвітньому потопі так само винен Петро Порошенко».

 

За її словами, «коли немає що сказати, починають скидати вину на того, кого президент Зеленський найбільше боїться і найбільше зневажає». Пані Федина додала: «Але ж на злодієві шапка горить. І мені видається, що силовики, і Антон Геращенко в тому числі, наразі безпосередньо причетні до того, що відбувається».

 

Як повідомляла УМ, реакцію на події на Банковій оприлюднили як у Офісі президента, так і в МВС у ніч на неділю.

 

Затриманим поліцією під час акції виявився Влад Сорд – письменник, ветеран на позивний "Змій", який воював на сході України близько 5 років.