ВР усунула прогалини в законодавстві: депутатам заборонили голосувати при конфлікті інтересів

13:21, 19.02.2021
ВР усунула прогалини в законодавстві: депутатам заборонили голосувати при конфлікті інтересів

ВР підтримала правки Зеленського

Верховна Рада 19 лютого заборонила голосувати депутатам місцевих та обласних рад голосувати, коли є конфлікт інтересів. Законопроєкт №3034а підтримали 286 народних обранців.

 

Як інформує УМ, таким чином депутати на засіданні Верховної Ради підтримали пропозиції, які раніше вніс президент Володимир Зеленський.

 

У своїх пропозиціях Зеленський, зокрема, зауважує, що поза увагою закону залишилося питання врегулювання конфлікту інтересів у діяльності голів обласних, районних, районних у містах рад.

 

Відтепер, за законом, сільський, селищний, міський голова, секретар, депутат сільської, селищної, міської ради, голова, замглави, депутат районної, обласної, районної у місті ради публічно повідомляє про конфлікт інтересів, який виник під час участі у засіданні ради чи іншого колегіального органу.

 

Після цього він не бере участі у підготовці, розгляді та ухваленні відповідного рішення.

 

Якщо через неучасть цих осіб в голосуванні, повноваження органу втрачаються, то участь взяти можна.

 

Проте інформація про конфлікт інтересів має бути внесено в протокол засідання.
Зазначимо, що у другому читанні законопроєкт парламентарі ухвалили ще у грудні 2020 року. Проте тоді не врахували діяльність глав обласних та місцевих рад в умовах конфлікту інтересів.

 

Потенційний конфлікт інтересів – це, коли у особи наявний приватний інтерес у сфері, в якій вона виконує свої службові чи представницькі повноваження, що може вплинути на об'єктивність чи неупередженість прийняття нею рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень.
Дані з закону України "Про запобігання корупції"