Офіс генпрокурора зриває справу щодо Олега Татарова – НАБУ

18:19, 02.12.2020
Офіс генпрокурора зриває справу щодо Олега Татарова – НАБУ

Олег Татаров заручився в Офісі генпрокурора "недоторканністю" для детективів НАБУ.

Національне антикорупційне бюро закидає Офісу генерального прокурора свідомий зрив розслідування кримінального провадження щодо скандально відомого заступника глави Офісу президента Олега Татарова, якого підозрюють у причетності до фальсифікації експертизи у справі екснардепа та забудовника Максима Микитася.

 

Як повідомляє Україна молода, про це йдеться у заяві Національного антикорупційного бюро у середу.

 

«Ввечері 1 грудня генпрокурор таємно, не ставлячи до відома самих процесуальних керівників, без вивчення матеріалів кримінального провадження, за відсутності будь-яких правових підстав, тобто всупереч вимогам КПК, змінила процесуальних керівників у кримінальному провадженні за фактом надання хабаря за забезпечення видачі недостовірного письмового висновку судового експерта у справі щодо заволодіння 81 млн грн Національної гвардії», - наголошують у НАБУ.

 

І додають, що саме через це детективи НАБУ та прокурори САП не змогли у передбачені законом терміни повідомити про підозру ще одному, вже третьому, ймовірному учаснику злочину – колишньому Топ-посадовцю державної компанії "УкрБуд".

 

Раніше з неофіційних джерел ЗМІ у правоохоронних органах стало відомо, що НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підготували підозру заступнику керівника Офісу президента Олегу Татарову, але генпрокурор Ірина Венедіктова відсторонила чотирьох прокурорів, які вели цю справу.

 

Зокрема, 2 грудня Татарову мали оголошувати підозру в передачі хабаря. Водночас детективи НАБУ побачили в реєстрі постанову про заміну прокурорів.

 

Так, генпрокурорка Венедіктова, ще й ввела у цю справу себе і тепер її прізвище також значиться серед прокурорів, які ведуть справу Татарова. При цьому відстороненим прокурорам САП постанову ще не надали.

 

Відомості про заміну внесені в Єдиний реєстр досудових рішень.

 

Крім цього детективи НАБУ подавали до суду клопотання про обшук у Татарова. Однак, в результаті зливу інформації останній дізнався про слідчі дії, які готуються, та про підготовлену підозру.

 

Неофіційно відомо, що НАБУ розслідує справу стосується можливої причетності Олега Татарова до фальсифікації експертизи у справі екснардепа та забудовника Максима Микитася. З 2017 року НАБУ розслідує можливі зловживання та розкрадання грошей під час будівництва житла для Нацгвардії. Будівництво вела компанія "Укрбуд" Микитася.

 

Так, антикорупційні органи вважають, що на прохання забудовників Татаров міг домовитись про написання позитивної для фірми експертизи. Її зробив Київський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр Міністерства внутрішніх справ.

 

Як повідомляла "УМ", кілька днів тому Олег Татаров заявив, що директор НАБУ Артем Ситник "не має морального права очолювати антикорупційне відомство держави і має піти" з посади. Тепер зрозуміло чому.

 

Нагадаємо, що Татаров обіймав посаду у системі МВС під керівництвом Віталія Захарченка в уряді Миколи Азарова. Коли в МВС почалася люстрація, то одним з перших звільнили саме Татарова, який курував кримінальні провадження стосовно активістки Тетяни Чорновол, Автомайдану та активістів.

 

Після Революції Гідності та люстрації Татаров став адвокатом. У 2016 році був захисником нардепа Вадима Новинського (на той час "Опозиційний блок").

 

5 серпня президент Володимир Зеленський призначив Татарова заступником глави Офісу президента. Він відповідає "за правоохоронний напрям".