«Уроки Вільнюсу» має пам’ятати кожен політик – Петро Порошенко

10:44, 29.11.2020
«Уроки Вільнюсу» має пам’ятати кожен політик – Петро Порошенко

Петро Порошенко нагадав про Вільнюський саміт «Східного партнерства».

Вільнюський саміт «Східного партнерства» відбувся сім років тому, 29 листопада.

 

Як повідомляє Україна молода, про це нагадує п’ятий президент України Петро Порошенко у неділю.

 

«У цей день, рівно 7 років тому на Вільнюському саміті «Східного партнерства» людина, обрана президентом України, вирішила піти супроти волі власного народу, проігнорувати суспільний консенсус щодо європейського майбутнього нашої держави та зрадити нас на користь Росії, - зауважує лідер «Європейської Солідарності». - Відмова укласти Угоду про асоціацію з Євросоюзом – попри надзвичайні очікування більшості українців, та відверті загравання з Кремлем стали початком кінця режиму Януковича».

 

За його словами, патріотичний імунітет України тоді спрацював на відмінно і дотепер є чітким нагадуванням всім політичним силам в Україні.

 

«Уроки Вільнюсу» має пам’ятати кожен можновладець та політик, який пов’язує своє майбутнє із суверенною, незалежною, європейською Україною. Особливо, якщо знову захочеться домовитись із Кремлем за спиною в українців, або продати європейські цінності та демократичне майбутнє української нації за кубометр газу, кіловат дешевої російської енергії чи токсичні кремлівські кредити», - наголошує Порошенко.

 

І додає: «Про всяк випадок завжди тримаю напоготові саме ту ручку, яку не наважився застосувати колишній злочинний режим у Вільнюсі, спробувавши звернути Україну з омріяного європейського та євроатлантичного інтеграційного шляху. Вірю, що колись нею ми ще підпишемо домовленості про інтеграцію України і до ЄС, і до НАТО. Йдемо своїм шляхом!».

 

Нагадаємо, Вільнюський саміт східного партнерства — дводенний саміт ініціативи Євросоюзу «Східне партнерство», який відбувся 28 — 29 листопада 2013 року в Вільнюсі.

 

На саміті Грузія і Молдова парафували угоди про асоціацію з ЄС, тоді як президент України Віктор Янукович відмовився це зробити.

 

Згодом угоду про асоціацію з ЄС підписав новообраний президент Петро Порошенко.