Зеленський поспілкувався онлайн з учасниками трьох революцій

17:48, 21.11.2020
Зеленський поспілкувався онлайн з учасниками трьох революцій

Онлайн зустріч президента Зеленського з учасниками революцій трьох революцій. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський провів онлайн зустріч за допомогою відеозв'язку з учасниками революцій трьох революцій: Революції на граніті 1991 року, Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 – 2014 років.

 

Як повідомляє Україна молода, такий формат зустрічі було ініційовано Офісом президента з нагоди Дня Гідності та Свободи в суботу.

 

На Банковій підкреслюють, що вперше керівництво країни спілкувалося із захисниками держави та представниками інтелектуальної еліти.

 

Зеленський заявив, що здобутком трьох революцій є нова свідомість як громадян, так і влади. А кожен громадянин України знає, що зміни справді є можливими.

 

«Фраза «Від мене нічого не залежить» – це є на сьогодні міф. Точно зрозуміло, що разом ми можемо все. А кожен наступний правитель знатиме, що воля народу – вона є вирішальна, її неможливо зламати, проти неї неможливо і не потрібно йти», –сказаввін.

 

На його переконання, суспільству потрібно з холодною головою відповісти на питання: які уроки ми маємо винести з трьох революційтаякнеповторюватипомилок?

 

«На мою думку, ми досить легко та згуртовано об’єднуємося проти. Проти несправедливості, неправди, проти конкретного правителя, одним слово – проти чогось або проти когось. І коли це зникає, підсвідомо настає розслабленість. Ми забуваємо, що це тільки проміжна перемога, яка ще не означає дійсно настання змін», – зазначив президент. і додав, що цим здебільшого користуються політики. І це призводить до нових революцій.

 

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль додав:

 

«Ми відмовляємося від радянських рудиментів у економіці, ми стаємо відвертішими та толерантними. Вчимося піклуватися та підтримувати один одного. Змінюється наша політична культура. Суспільство змінюється. Але цього не сталося б без доленосних подій 1991, 2004 та 2014 років. І саме тому ми назавжди у боргу перед тими, хто поклав своє життя заради кращого майбутнього України».

 

Тоді як голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович зауважив, що без осмислення революції ускладнюється еволюційність. А спільне міркування – запорука спільної дії.

 

Відомий політик і колишній народний депутат Володимир Філенко висловив упевненість, що у 1991 році війна за незалежну Україну була лише відкладена:

 

«Я мав щастя бути серед тих, хто проголосив незалежну Українську державу. І ми раділи, що обійшлися тоді без кровопролиття. Виявилося, що я і багато інших помилялися – війна за незалежну Україну просто була відкладена. І сьогодні ми є свідками продовження війни за незалежну демократичну країну».

 

Літературознавець і політик Микола Жулинський наголосив на консолідуючій ролі культури та на необхідності проведення системної гуманітарної політики.

 

Водночас релігієзнавець і колишній політв’язень Ігор Козловський акцентував увагу на загрозах «русского міра» для розвитку української державності, а Євген Бистрицький наголосив на важливості конструктивної взаємодії влади та громадянського суспільства.

 

Крім того, учасники обговорили загрози, що постали перед Українською державою, та як досягнути внутрішньої консолідації суспільства. Більшість присутніх відзначили важливість подальшого зміцнення обороноздатності Української держави.

 

На завершення зустрічі президент України запевнив, що нинішня влада обов’язково побудує меморіальний комплекс, присвячений Революції Гідності, й акцентував увагу на необхідності подальшого діалогу влади та громадськості.

 

Як повідомяла «УМ», на Майдані Незалежності небайдужі вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні.

 

Тоді як попередній президент Петро Порошенко критикує керівництво держави за явні ознаки наступу Антимайдану, реваншу проросійських сил і справжнє знущання над подвигом Героїв Небесної Сотні.

 
Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній закликає "подякувати нашим захисникам, які і в ці хвилини боронять нас від російського агресора, а також – нашим новітнім Героям, які віддали власні життя заради збереження нашої свободи".