В Конгресі США проголосували проти повернення Росії в G7 через Україну

09:45, 19.11.2020
В Конгресі США проголосували проти повернення Росії в G7 через Україну

Палата представників Конгресу США ухвалила законопроєкт щодо недопущення Росії до зустрічей "Великої сімки" (G7). Причина – агресія з боку Кремля щодо інших країн, зокрема України. Мовиться про Крим і Донбас.

 

Документ забороняє використання вашингтонською адміністрацією федеральних коштів з метою "підтримки або сприяння участі Росії у засіданнях G7 і відновлення G8 за участю РФ",  повідомляє "Голос Америки".

 

Відповідно до законопроекту, відновлення G8 є можливим тільки після того, як держсекретар і директор національної розвідки США зможуть запевнити законодавців у тому, що Росія: "припинила будь-яке втручання у вибори в США або інших країнах G7, державах НАТО і ЄС", повністю виконує свої зобов'язання в межах мінських домовленостей, "припинила незаконну окупацію Криму, Південної Осетії та Абхазії",  "вивела свої війська та озброєння з Придністров'я".

 

Далі документ має розглянути Сенат, де більшість зараз належить республіканцям. Якщо верхня палата американського парламенту ухвалить цей проєкт закону, він надійде на підпис президенту.

 

Додамо, президент США Дональд Трамп не планує проводити очний саміт глав держав «Великої сімки» (G7) цього року після того, як заплановану на червень зустріч було скасовано через пандемію коронавірусу, повідомляють три дипломатичні джерела.

 

Зазначається, що Трамп досі так і не ухвалив остаточного рішення щодо проведення саміту, хоча залишається не так багато часу до того, як він повинен передати владу переможцю на президентських виборах Джо Байдену.

 

За інформацією джерел агентства, адміністрація Трампа не займалася ані питанням дати можливої зустрічі лідерів країн G7, ані порядком денним подібного заходу.

 

Водночас наголошується, що проведення зустрічі в онлайн-форматі все ще є можливим, хоча робота над спільною заявою також не велась. Даний процес зазвичай займає кілька місяців.

 

Білий дім відмовився від коментарів з даного приводу.


Як повідомляла УМ, раніше Дональд Трамп заявив, що як президент головуючої у G7 країни має намір провести саміт лідерів "Сімки" у вересні та запросити на нього Росію. Велика Британія, Канада та ЄС висловилися категорично проти такої ініціативи.

 

Президент США також заявив, що хоче запросити до участі у саміті Австралію, Індію та Південну Корею.

 

 Канцлер Німеччини Ангела Меркель відхилила запрошення американського президента Дональда Трампа взяти участь усаміті G7 в очному форматі.

 

Напередодні прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що Росія не буде включена до країн-членів G7. 

 

Росія була членом G7 до 2014 року, коли клуб називався Великою вісімкою або G8. Через анексію Криму її виключили з цієї групи і більше вона не брала участь у зустрічах цього формату. Зараз членами G7 є Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Велика Британія та США. 

 

До "Великої сімки" наразі входять США, Канада, Франція, Британія, Німеччина, Італія та Японія. Росію було виключено з Групи у 2014 році після анексії Криму.

 

На форумах G7 здебільшого обговорювали та узгоджували позиції щодо актуальних міжнародних проблем.

 

У Кремлі кажуть, що не розглядають повернення до "Великої сімки", оскільки повністю задоволені ефективністю формату "Великої двадцятки".