Фокін вибачився за «необачний» термін про бойовиів на Донбасі

13:55, 24.09.2020
Фокін вибачився за «необачний» термін про бойовиів на Донбасі

Фокін зазначив, що зробить все, аби в Україну повернувся мир

Заступник керівника делегації України у Тристоронній контактній групі Вітольд Фокін вибачився за те, що назвав окупантів на Донбасі «повстанцями».

 

Як інформує УМ, про це повідомили НВ в Офісі президента.

 

«Говорячи про необхідність розміщення військового контингенту ООН на україно-російському кордоні, аби унеможливити постачання допомоги, в першу чергу військової, з території Російської Федерації, я необачно вжив термін «повстанці». І хоча це слово використовувалося і попереднім президентом України, зокрема, у його промові, якщо не помиляюся, в Цюрихському університеті в січні 2015 року, правильно було б сказати «бойовики». Я щиро прошу вибачення у всіх, кого зачепили мої слова», — заявив Фокін.

 

Він зазначив, що зробить все, аби в Україну повернувся мир — такою Фокін бачить свою роль у ТКГ.

 

«Водночас, хочу запевнити усіх, що зусилля, які ми з колегами докладаємо для досягнення нашої з вами спільної мети — відновлення суверенітету України і територіальної цілісності нашої держави у міжнародно визнаних кордонах, мають незрівнянно більше значення, аніж невдало вжите слово», — додав перший премʼєр України.

 

Зазначимо, що партія «Голос» готує звернення до Зеленського з вимогою звільнити Фокіна з ТКГ, адже вважає його заяви є неприйнятними.

 

Як повідомляла УМ, перший прем’єр незалежної України та заступник голови української делегації в ТКГ Вітольд Фокін заявив, що особливий статус потрібно надати усьому Донбасу, включно з підконтрольними Україні територіями.

 

«Сьогодні, щоб припинити війну і вберегти життя бійців і командирів, моя позиція — потрібно оголосити загальну амністію, провести вибори, вирішити питання особливого статусу окремих районів, а краще — всього Донбасу».

 

Аваков і Разумков розкритикували заяву Фокіна щодо амністії бойовиків на Донбасі

 

18 серпня президент Володимир Зеленський увів до складу делегації України для участі в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі прем'єр-міністра України в 1990-1992 роках Вітольда Фокіна.

 

Пізніше його онука Марія Фокіна заявила, що познайомила дідуся із керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком та причетна до рішення свого родича увійти до складу Тристоронньої контактної групи у Мінську.