До Гааги передали докази розстрілів бійців ЗСУ під Іловайськом та Дебальцевим – Мамедов

14:42, 13.09.2020
До Гааги передали докази розстрілів бійців ЗСУ під Іловайськом та Дебальцевим – Мамедов

Заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов у обстріляному окупантами будинку на Донбасі.

Україна передала Міжнародному кримінальному суду ООН в Гаазі заяви про порушення майнових прав українців в анексованому Криму та позасудові розстріли військових під Іловайськом та Дебальцевим.

 

Також Україна передасть до Гааги пакет нових зібраних доказів про вчинення воєнних злочинів російськими окупантами.Зокрема, нові факти порушень російським військовим керівництвом домовленостей стосовно «зеленого коридору» для відходу українських сил під Іловайськом.

 

Як передає «Україна молода», про це розповів заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов в інтервʼю Радіо Свобода, яке оприлюднене в неділю.

 

«Також у ньому (пакеті доказів – Ред.) висвітлювалася практика ведення Росією бойових дій «чужими руками», тобто залучення нею до конфлікту підконтрольних незаконних збройних формувань», — зауважив пан Мамедов.

 

Крім того, заступник генпрокурора додав, що разом із правозахисними та громадськими організаціями прокуратура систематизує випадки вчинення конкретного виду воєнного злочину або злочину проти людяності.

 

«Наприклад, якщо йдеться про Крим – це насильницьке переміщення цивільного населення, незаконний призов кримчан до лав Збройних сил Російської Федерації. В останньому повідомленні щодо порушень майнових прав, про яке ви згадали, мовиться про систематичні та широкомасштабні дії окупаційної влади. Вони здійснюються по всій території Кримського півострова із залученням практично так званих «судових органів», — заявив Гюндуз Мамедов.

 

За його словами, наразі Офіс генпрокурора розслідує кримінальні провадження за фактом участі близько 100 іноземців на боці бойовиків на Донбасі. Ця цифра не враховує громадян Росії.

 

Як повідомляла "УМ", раніше пан Мамедов заявляв, що прокуратура використає дані, озвучені «експрокурором Криму» Наталією Поклонською та «міністром оборони ДНР» Ігорем Гіркіним в скандальних інтервʼю Гордона, у кримінальних провадженнях проти них.