Рівні права і можливості: Україна приєдналася до Партнерства Біарріц

13:54, 12.09.2020
Рівні права і можливості: Україна приєдналася до Партнерства Біарріц

Олена Зеленська (ліворуч) і Дмитро Шмигаль під час церемонії приєднання України до Партнерства Біарріц, яка відбулася в МЗС України. (Фото з ФБ-сторінки Олени Зеленської)

Україна отримала офіційний статус учасниці міжнародної ініціативи рівних прав і можливостей для всіх «Партнерства Біарріц».

 

Як повідомляє «Україна молода», про це інформує Офіс президента в суботу.

 

Наголошується, що приєднання офіційного Києва до важливого в контексті рівності всіх громадян проєкту започатковане першою леді Оленою Зеленською ще в грудні 2019 року.

 

Вже у травні Кабмін підтримав приєднання країни до міжнародного "Партнерства Біарріц". А міністр закордонних справ Дмитро Кулеба скерував відповідний лист уряду до Міністерства Європи та закордонних справ Французької Республіки із заявою щодо участі України в проєкті на постійній основі.

 

«З одного боку – це вже результат, але з іншого – лише початок шляху до встановлення рівних можливостей для всіх українців. Шляху, який Україна вже проходить, спираючись на досвід та підтримку країн – учасниць Партнерства. Я дякую всім причетним до компетентного і, що не менш важливо, натхненного визначення нашої дорожньої карти. Набираємо швидкість!», - відреагувала на подію Олена Зеленська.

 

          Церемонія приєднання України до Партнерства Біарріц відбулася в МЗС України 12 вересня.

 

Офіційний лист-відповідь міністра Європи і закордонних справ Франції Жан-Іва Ле Дріана вручив посол Франції в Україні Етьєн де Понсен на урочистій зустрічі з нагоди офіційного приєднання України до міжнародного партнерства Біарріц, в якій взяли участь дружина президента Олена Зеленська, прем'єр-міністр Денис Шмигаль, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина, посли країн Групи семи (G7) і Швеції, а також представники міжнародних організацій.

 

Відтак, в рамках партнерства Україна як повноправна учасниця взяла на себе зобов'язання в п'яти сферах.

 

Це розвиток безбар'єрного публічного простору, дружнього до сімей з дітьми та маломобільних груп населення; навчання дітей принципам рівності жінок і чоловіків; запобігання насильству; зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків; створення великих можливостей для чоловіків піклуватися про дітей.

 

"Нові зобов'язання, які були взяті українським урядом на законодавчому та нормативному рівнях в рамках Партнерства Біарріц, зокрема, що стосуються надання відпустки по догляду за дитиною як матері, так і батькові або впровадження законодавства по боротьбі з проявами насильства домашнього, сексистського або сексуального характеру є потужними кроками, що несуть конкретні зміни", - йдеться в листі міністра Європи і закордонних справ Франції.

 

Зазначимо, що Партнерство Біарріц було засновано лідерами країн Групи семи (G7) на саміті в місті Біарріц (Франція) 25 серпня 2019 року під головуванням президента Франції Еммануеля Макрона. Мета ініціативи - посилити відповідальність і консолідувати зусилля міжнародної спільноти щодо досягнення гендерної рівності.