Українцям байдуже чи президент єврей – Зеленський

13:07, 10.09.2020
Українцям байдуже чи президент єврей – Зеленський

Володимир Зеленський переконаний, що українцям байдуже до національності і віросповідання глави держави. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський переконаний, що Україна є країною з найменшим показником антисемітизму у Східній Європі і рішуче засуджує будь-які прояви нетерпимості.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це Зеленський заявив у інтерв’ю виданню The Jerusalem Post, цитати з якого наводить Офіс президента  в четвер.

 

"Ми рішуче засуджуємо будь-які антисемітські напади. Антисемітизм – це отрута, якій немає місця в Україні. Згідно з опитуванням дослідницького центру Pew у 2018 році, Україна є країною у Східній Європі з найменшим показником антисемітизму. Це обнадіює, але, очевидно, завжди потрібно робити більше, і ми повинні й будемо залишатися надзвичайно пильними", - сказав глава держави.

 

Президент нагадав, що щороку місто Умань приймає десятки тисяч відвідувачів з усього світу, зокрема з Ізраїлю та США. Але цього року ситуація з подорожами ускладнилася через пандемію COVID-19 у світі.

 

І наголосив, що попри карантинні обмеження, відвідувачам з Ізраїлю та з усього світу завжди будуть раді в Україні та в Умані зокрема.

 

Відповідаючи на питання про антисемітські напади на євреїв-хасидів в Умані та можливість подальшого зростання антисемітизму в Україні, Зеленський запевнив, що влада реагує на кожен можливий випадок прояву агресії на антисемітському тлі і робить усе можливе для захисту паломників.

 

Він також відзначив, що в цьому випадку Україна стикається "з багатьма дезінформаційними кампаніями".

 

Зеленський розповів, що, маючи єврейське коріння, сам ніколи не був мішенню антисемітських висловлювань в Україні – ні під час виборчої кампанії, ні після обрання президентом.

 

За його словами, "українцям байдуже, є їхній президент євреєм, християнином чи мусульманином, поки він захищає інтереси українського народу".

 

Зеленський також додав, що між Україною та Ізраїлем склалися міцні політичні, військові, дипломатичні та міжлюдські відносини. Тим більше, що Ізраїль відіграє важливу роль, підтримуючи Україну під час вирішення воєнного конфлікту на сході.

 

Також Володимир Зеленський зазначив, що багато громадян Ізраїлю є вихідцями з України, і це, безумовно, відіграє важливу роль у хороших відносинах між двома країнами.

 

Нагадаємо, що початок Нового року юдеї у 2020 році відзначатимуть 19 вересня. Традиційно на це свято відбувається паломництво хасидів в Умань, вони приїжджають на могилу їхнього духовного лідера – цадика Нахмана.

 

За даними МВС, до Умані прибуде 3 тисячі паломників хасидів.

 

Як повідомляла "УМ", Володимир Зеленський сподівається, що після закінчення терміну перебування на посаді президента українці пишатимуться ним, не плюватимуть йому в обличчя, тож він зможе спокійно ходити вулицями України.