Зеленський і чотири президенти України взяли участь у церемонії підняття Державного прапора у Василькові, фото

11:39, 23.08.2020
Зеленський і чотири президенти України взяли участь у церемонії підняття Державного прапора у Василькові, фото

Урочиста церемонія підняття Державного прапора відбулася на військовому летовищі міста Васильків Київської області. (Фото Офісу президента)

Урочиста церемонія підняття Державного прапора відбулася на військовому летовищі міста Васильків Київської області в неділю вранці.

 

У церемонії взяв участь чинний президент Володимир Зеленський, а також були присутні колишні президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко та Петро Порошенко.

 

Про це повідомляє «Україна молода» у День Державного прапора України, 23 серпня.

 

 

«Сьогодні ми відзначаємо День Державного прапора України. Синьо-жовтого стяга, під яким наші Збройні сили мужньо захищають суверенітет і територіальну цілісність держави. Іноді, на превеликий жаль, ціною власного життя», – сказав Володимир Зеленський.

 

 

На прохання глави держави присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять захисників України, які загинули впродовж шести років війни.

 

Під звуки Державного гімну воїни роти почесної варти Збройних сил України підняли полотнище національного стяга над аеродромом. Військові відсалютували десятьма залпами.

 

 

Зеленський зазначив, що Державний прапор України є однією з найбільших національних святинь, незмінним символом нашої вільної, демократичної, незалежної держави: «Він не викликає у нас інших емоцій, окрім гордості за те, що ми з вами народилися українцями. Синьо-жовтий стяг – це наш вірний побратим, що завжди разом з нами, який дає енергію ніколи не здаватися та не падати духом».

 

Президент нагадав, що синьо-жовтий прапор супроводжував визначальні миті Української держави: і коли було проголошено соборність України понад сто років тому, і в наші дні, коли українські військові, нацгвардійці та добровольці підіймали український стяг над Донецьким і Луганським аеропортами та Авдіївською промзоною; коли звільняли Маріуполь, Лисичанськ, Мар’їнку, Слов’янськ, Краматорськ та інші землі українського Донбасу.

 

 

«Ми дякуємо всім, хто ціною власної безпеки та життя щодня захищає Українську державу та український прапор. Захищає два символи: мирне синє небо та жовте родюче поле. І щоразу, коли український прапор здіймається вгору, ми підіймаємо очі до неба з надією та вірою в те, що на українській землі нарешті настане мир. В те, що одного дня наш прапор майорітиме в Донецьку, Луганську та Криму. І в те, що під цим прапором майбутні покоління щасливих українців житимуть багато-багато тисячоліть», – наголосив президент.

 

Зауважимо, що перед урочистою церемонією Зеленський привітав громадян України з Днем державного прапора у відповідному відеороліку.

 

«Наш прапор символізує мирне синє небо та золоту родючу землю. І сьогодні ми робимо все, щоб рідна земля була засіяна не снарядами, мінами та кулями, а чорнобривцями, волошками та мальвами. Щоб на нашій землі настав довгоочікуваний мир. Щоб український прапор майорів і на Донбасі, і в Криму. Щоб під цим прапором наша Україна жила й процвітала ще не одну тисячу років», – наголосив президент.

 

Крім того, Глава держави закликав українців вивішувати прапори зі своїх вікон, а також поділитися в Інтернеті власними історіями про синьо-жовтий стяг.

 

Як повідомляла «УМ», найбільший національний стяг урочисто підняли під час церемонії відкриття меморіалу та з нагоди Дня Державного Прапора України на Печерських пагорбах Києва в ніч на неділю, 23 серпня.