Ланцюг небайдужих від Вільнюса до Києва категорично заборонив Лукашенко

12:58, 16.08.2020
Ланцюг небайдужих від Вільнюса до Києва категорично заборонив Лукашенко

Протестувальники у Білорусі вважають Лукашенка кривавим тираном.

Ідея створити живий ланцюг небайдужих від центру Вільнюса до центру Києва через Білорусь неабияк налякала офіційний Мінськ.

 

Зокрема, президент Білорусі Олександр Лукашенко одразу наказав силовим відомствам республіки не допустити реалізації ідеї ланцюга небайдужих під час наради в неділю.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомляють білоруські ЗМІ.

 

Мало цього, виявляється про «живий ланцюг» Лукашенко говорив навіть із президентом Росії Путіним.

 

«Ще один момент, який не може не насторожувати нас (ми також із президентом Путіним це обговорювали): ви бачите не тільки заяву цих держав, які перебувають на заході від нас, не тільки їх пропозицію. Але цікава з’явилася інформація сьогодні до ранку про те, що вони хочуть збудувати «ланцуг» від Вільнюса до Києва. Тобто ланцюг небайдужих. Мало на проспекті в Мінську небайдужих з квіточками і в ланцюгах… Уже хочуть виставити від Вільнюса до Києва і зібрати туди більше 300 тисяч осіб», — обурився Лукашенко.

 

Відтак, він доручив міністерству оборони Білорусі, МВС і КДБ, а також генеральному прокурору дати оцінку цим діям, а також закликав їх «категорично не допустити подібних дій».

 

Як повідомляє The Village, ініціатором створити живий ланцюг від центру Вільнюса до кордону Білорусі виступила Литва.

 

За словами литовського тележурналіста Андрюса Тапінаса, акцію планують почати в річницю Балтійського шляху — 23 серпня о 19:00, від Соборної площі у Вільнюсі до кордону з Білоруссю.

 

Журналіст нагадав, що 31 рік тому жителі трьох країн Балтії організували масштабну акцію — Балтійський шлях — ланцюг, який розтягнувся на 600 кілометрів.

 

«Зараз треба показати сусідам, що Литва і Білорусь єдині у своїй боротьбі за свободу, як це було ще за часів Великого Князівства Литовського», — вважає пан Тапінас.

 

За його словами, оргкомітет акції вже почав роботу. На початку наступного тижня оголосять набір волонтерів для координації учасників, узгодження маршрутів і розбивки дороги на дільниці.

 

Я повідомляла «УМ», раніше Лукашенко заявив, що домовився з президентом Росії Володимиром Путіним, що РФ на перше прохання «допоможе з безпекою» у разі збройної агресії.

 

Лукашенко стверджував, що протести проти нього інспіровані з інших країн, які керують білоруськими «вівцями», тобто протестувальниками.

 

У неділю, 16 серпня, влада Білорусі організовує примусовий мітинг з числа бюджетників на підтримку Олександра Лукашенка, який заплановано біля будівлі уряду в центрі Мінська.

 

Оточення Лукашенка вже розглядало варіант втечі до Росії.