Зеленський і Лукашенко обговорили екстрадицію бойовиків Вагнера до України

18:25, 05.08.2020
Зеленський і Лукашенко обговорили екстрадицію бойовиків Вагнера до України

Президент Володимир Зеленський обговорив із президентом Білорусі Олександром Лукашенко питання бойовиків.

Президент Володимир Зеленський обговорив із президентом Білорусі Олександром Лукашенко можливість екстрадиції до України частини затриманих під Мінськом  бойовиків групи Вагнера, які воювали проти ЗСУ на Донбасі та мають українське походження.

 

Як повідомляє «Україна молода», про телефонну розмову президентів України і Білорусі інформують пресслужби обох глав держав у середу.

 

«Глави держав детально обговорили питання, пов’язані із затриманням на території Білорусі наприкінці липня групи осіб, яка належить до приватної військової компанії Вагнера. Відзначено важливість подальшої ефективної взаємодії компетентних органів двох держав, зокрема в контексті передачі Україні осіб, що підозрюються в терористичній діяльності на території нашої держави», - наголошують в Офісі президента України.

 

Зеленський переконаний, що причетним до дій незаконних формувань на Донбасі не вдасться уникнути справедливого покарання.

 

«Сподіваюся, що всі підозрювані в терористичній діяльності на території України будуть нам передані для притягнення до кримінальної відповідальності згідно з чинними міжнародно-правовими документами», – сказав президент України.

 

У свою чергу прес-служба Лукашенка повідомила: "Володимир Зеленський торкнувся в розмові питання затриманих в Білорусі бойовиків. Він поінформував, що вони брали участь в бойових діях на Донбасі, і українська прокуратура веде розслідування за цими фактами. Олександр Лукашенко в свою чергу зазначив, що правоохоронні органи будуть співпрацювати з цього питання в рамках підписаних з Росією і Україною міжнародних угод".

 

Зауважимо, що хто саме з двох президентів був ініціатором дзвінка, жодна із пресслужб не вказала.

 

Як повідомляла «УМ», в Білорусі затримали 33 найманців приватної військової компанії «Вагнера». Слідство вважає, що вони приїхали дестабілізувати ситуацію перед виборами, які заплановані на 9 серпня.

 

Свідчення бойовиків відрізняються одне від одного: хтось каже, що їхав у Стамбул охороняти якісь об’єкти, а хтось оглянути собор Святої Софії. Інші вказують, що їхали взагалі не в Туреччину.

 

Серед затриманих багато тих, хто воював на Донбасі проти української армії. Саме тому СБУ хоче екстрадувати їх і судити.

 

Офіс генпрокурора вже оголосив підозри 28 «вагнерівцям» про участь у терористичній організації, серед них є 9 українців.