Леонід Кравчук очолив українську делегацію ТКГ у Мінську

15:17, 30.07.2020
Леонід Кравчук очолив українську делегацію ТКГ у Мінську

Перший президент Леонід Кравчук хоче, щось зробити, щоб пришвидшити мир на Донбасі. (Фото з Фб-сторінки Леоніда Кравчука)

Перший президент України Леонід Кравчук погодився очолити українську делегацію в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі після того, як з цієї посади пішов другий президент Леонід Кучма.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляє Офіс президента з посиланням на відеокоментар Кравчука у четвер.

 

"Я прийняв рішення, якщо я зможу – а я хочу цього – щось зробити, щоб пришвидшити мир на Донбасі, я це буду робити до останнього подиху. Ось чому я і погодився", - пояснив своє рішення пан Кравчук.

 

Експрезидент заявив, що розмірковував про входження до ТКГ, але прийняв позитивне рішення, розуміючи, що на Донбасі захищають суверенітет і незалежність України.

 

“Я, природно, думав над цим, але коли я збагнув уже так безпосередньо, що відбувається там на Донбасі, коли там наші молоді хлопці і дівчата вмирають, захищаючи землю, проливають кров денно і нощно, захищають незалежність і суверенітет України, я при всьому тому, що вже у своєму житті щось бачив і щось пройшов, можна було б і відпочивати, але час для відпочинку не настав”, - підкреслив Леонід Макарович.

 

Також він висловив переконання, що саме завдяки наполегливості і політичній волі президента Володимира Зеленського вдалося провести зустріч лідерів країн нормандського формату в Парижі у грудні минулого року. За словами Кравчука, Зеленський «реанімував нормандську четвірку» та не боїться ухвалювати непопулярні рішення.

 

“Нам треба згуртуватися всім: Україні, ті країни Європи, які дійсно сповідують принцип міжнародного права, суверенітет, незалежності, які бачать, як Україна б’ється, страждає за те, щоб відстояти свою землю, об’єднатися і всередині країни... Маємо шукати шлях і об’єднуватись”, - додав перший президент України.

 

 

Згодом президент Зеленський підписав відповідний указ, яким вивів зі складу української делегації у ТКГ Кучму і ввів до її складу Кравчука, після чого той офіційно очолив делегацію.

 

Як повідомляла «УМ», 28 липня стало відомо, що другий президент України Леонід Кучма залишає роботу в ТКГ.

 

Кучма двічі очолював українську делегацію в Тристоронній контактній групі. Вдруге він приступив до цієї роботи 3 червня 2019 року, а до того представляв Україну в ТКГ у 2014-2018 роках.

 

Вже 29 липня Президент Володимир Зеленський заявив, що на посаду глави делегації України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі розглядає, серед інших, нинішнього першого заступника голови української делегації, віцепрем'єра Олексія Резнікова та першого президента України Кравчука.