Один обстріл не є порушенням перемир’я – Резніков

18:47, 27.07.2020
Один обстріл не є порушенням перемир’я – Резніков

Випадки порушення режиму тиші повинні розслідуватися і пояснюватися за участю представників ОБСЄ. (Фото 93-ї ОМБр “Холодний Яр”)

Віце-прем'єр-міністр, заступник голови делегації України на переговорах у Мінську Олексій Резніков не вважає одиничний обстріл порушенням перемир’я, оголошеного на Донбасі опівночі 27 липня.

 

На його думку, випадки можливого порушення режиму тиші повинні розслідуватися і пояснюватися за участю представників ОБСЄ.

 

Як передає «Україна молода», про це пан Резніков сказав у понеділок.

 

"Зараз усіх турбує інформація про те, що нібито мали місце постріли. Точне підтвердження, які і де, чекаємо. Але я б запропонував говорити про те, що це не означає порушення перемир'я, це означає, що є факти порушень, і про це, в тому числі, саме і йдеться в додаткових заходах, які були узгоджені на Тристоронній контактній групі недавно", - сказав урядовець у коментарі агентству Інтерфакс-Україна.

 

Резніков пояснив, що постріли саме передбачені як "випадок, який підлягає розслідуванню, і або притягнення до дисциплінарної відповідальності, якщо це зловмисне порушення".

 

"Якщо це помилка, випадковість - тоді пояснення цього за участю СММ ОБСЄ і в майбутньому відновленому, я сподіваюся, повноцінному складі СЦКК", - зазначив він.

 

Олексій Резніков вважає, що інформація про припинення вогню могла просто не дійти ще до всіх силовиків на лінії зіткнення.

 

"І сьогодні це не відразу, не за один день, з 0:01 оголосили, і прямо все відразу виходить. Звичайно ж, це серйозна кропітка робота офіцерів, пояснення того, що треба навчитися інакше реагувати. Тому що випадковий шум вночі або тріск не означає привід відкривати вогонь у відповідь. У цьому завдання, і так починає працювати перемир'я", - переконаний віце-прем’єр.

 

Пан Резніков сподівається, що перемир'я буде досягнуто, а якщо ні, то військові скористаються ст. 40 Гаазької конвенції 1907 року про закони і звичаї ведення війни, згідно з якою, одна зі сторін має право на автоматичний вихід з угоди в разі порушення перемир'я іншою.

 

За його словами, вже, приблизно, рік ведуться переговори про те, чому всі попередні випадки перемир'я не спрацьовували.

 

Як повідомляла «УМ», з 27 липня на Донбасі розпочалося нове перемир'я.

 

У штабі ООС заявляють, що режим тиші був порушений один раз. Сепаратисти ці заяви заперечують.

 

Водночас, Росія надалі не визнає себе учасницею війни на Донбасі і тому не гарантує дотримання перемир'я.