Вбивство Шеремета є ганьбою для України - Зеленський

11:01, 20.07.2020
Вбивство Шеремета є ганьбою для України - Зеленський

Обов’язком української держави є пошук убивць журналіста Павла Шеремета і замовників цього злочину.

Президент Володимир Зеленський вважає ганьбою для України вбивство журналіста Павла Шеремета, яке вже чотири роки розслідують правоохоронці.

 

На його думку, обов’язком української держави є пошук убивць журналіста Павла Шеремета і замовників цього злочину.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це Зеленський написав у Facebook  у день четвертих роковин загибелі журналіста.

 

«Обов’язок держави та правоохоронних органів зробити все, щоб у суді українці та весь цивілізований світ побачили справжніх убивць Павла Шеремета. А згодом – справжніх організаторів і замовників цього злочину. Як би важко не було знайти правду. Скільки б зусиль і часу це не забрало», - зазначив президент.

 

За його словами, у Білорусі, Росії та Україні Шеремет стояв за цінності демократії, права та свободи людини, насамперед – за право громадянина на вільну думку та слово.

 

Також, за словами глави держави, журналіст відстоював обов'язок влади бути чесною, прозорою й відповідальною перед громадянами.

 

Зеленський підкреслив: «Його зухвале вбивство – втрата для всіх незалежних медіа та журналістів. А ще цей злочин – ганьба для України».

 

Президент України додав, що справа Павла Шеремета перебуває під пильною увагою та контролем всього українського суспільства, якому потрібні чіткі відповіді та переконливі, неспростовні докази.

 

У свою чергу в посольстві США зазначили: «У четверту річницю вбивства Павла Шеремета ми долучаємось до українців, які продовжують вимагати ретельного, неупередженого та достовірного розслідування, яке забезпечить правосуддя для тих, хто замовив і здійснив вбивство».  

 

Як повідомляла «УМ», Меморіал Павла Шеремета відкрили на місці загибелі журналіста у Києві у четверту річницю загибелі журналіста.

 

Журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016-го о 7:45 ранку внаслідок вибуху машини. Він їхав на ранковий етер своєї програми. Розслідування убивства Шеремета високопосадовці публічно називали «справою честі», утім вже 4 роки, попри численні експертизи, допити понад 1000 людей, вилучення відео з камер спостереження обсягом понад 150 терабайтів, винних ще не встановлено.

 

Нині серед підозрюваних у причетності до його вбивства – сержант Сил спеціальних операцій Андрій Антоненко (Riffmaster), військовий медик Яна Дугарь та волонтер Юлія Кузьменко.

 

Усі затримані заперечують свою причетність до злочину. Захист Антоненка стверджує, що він вищий за вбивцю. Адвокати Дугарь наполягають, що вона має алібі, підтверджене документами і свідками, а експертиза, на якій ґрунтується підозра, неповна, і необ’єктивна. Кузьменко також розкритикувала експертизу.

 

2 липня в поліції повідомляли, що «справа Шеремета» готова для передачі до суду.