Рада звільнила голову НБУ Смолія

16:22, 03.07.2020
Рада звільнила голову НБУ Смолія

Верховна Рада проголосувала за відставку очільника Національного банку України Якова Смолія.

 

Як інформує УМ, рішення ухвалено 286 голосамина позачерговому засіданні парламенту в п’ятницю.

 

Проєкт постанови про звільнення Смолія  поданий в Раду президентом Володимиром Зеленським.

 

Водночас, голова Національного банку України Яків Смолій заявляє, що його заява про відставку є протестом проти політичних тисків на НБУ.

 

"Тиск (політичний – ред.) це антонім для ефективного діалогу. Розмова, де один говорить про економіку та фінанси, а інший лише чує свої політичні інтересу, приречена на поразку. Чи означає моя відставка, що незалежність НБУ вдалося зламати? Ні. Це протест, це сигнал, це попередження, це червона лінія. Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні. Наразі команда правління і кілька тисяч висококласних професіоналів залишаються працювати в НБУ, щоб зберегти макроекономічну і фінансову стабільність. Однак вкрай важливо, щоб їхній роботі припинили заважати. Щоб президент, уряд та політики налагодили ефективну взаємодію із НБУ", - сказав Смолій.

 

Смолій очолював Нацбанк із 15 березня 2018 року. До цього, з 25 жовтня 2016 року, він обіймав посаду першого заступника голови НБУ.

 

Як повідомляла УМ, виступаючи в парламенті, голова Національного банку заявив, що його прохання про відставку є протестом проти політичних тисків на НБУ та є "червоною лінією".

 

1 липня голова Національного банку Яків Смолій написав та подав на ім’я президента заяву про відставку через "систематичний політичний тиск".