Оренда Києво-Печерської лаври у компетенції Шмигаля - Зеленський

21:12, 22.05.2020
Оренда Києво-Печерської лаври у компетенції Шмигаля - Зеленський

Президент Зеленський переклав питання оренди Києво-Печерської лаври на прем'єра Шмигаля.

Президент Володимир Зеленський вважає, що питання надання або розірвання оренди такого об’єкта державної власності, як Києво-Печерська лавра перебуває не в його компетенції.

 

Мовляв, відповідні функції виконує Кабінет міністрів на чолі з прем’єром Денисом Шмигалем.

 

Як повідомляє «Україна молода», такою є відповідь Зеленського на петицію Олексія Кравчука, яка набрала необхідні 25 тисяч підписів.

 

Автор петиції запропонував президенту розірвати договір оренди Києво-Печерської лаври з Українською православною церквою Московського патріархату (РПЦ в Україні) та передати її у використання Православній церкві України (ПЦУ).

 

Утім, Зеленський у відповіді на петицію зауважив, що саме уряд виконує функції з управління або ж передачі іншим суб'єктам в управління об'єктів державної власності, у тому числі Києво-Печерської лаври.

 

«Згідно з пунктом 1 статті 5 Закону України «Про управління об’єктами державної власності» Кабінет міністрів України є суб'єктом управління, що визначає об'єкти управління державної власності, стосовно яких виконує функції з управління, а також об'єкти управління державної власності, повноваження з управління якими передаються іншим суб'єктам управління», - зазначено у відповіді глави держави.

 

Нагадаємо, що у своїй петиції Олексій Кравчук підкреслював, що Києво-Печерська лавра тисячу років є однією з найбільших святинь українського народу. Він також нагадав, що ПЦУ - автокефальна православна церква на території України, п'ятнадцята в диптиху, яка утворилася внаслідок об'єднання трьох українських православних церков: УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП.

 

При цьому, пан Кравчук додав, що Українська православна церква МП не є автокефальною православною церквою на території України.

 

Ця електронна петиція була розміщена на вебсайті Офіційного інтернет-представництва Президента України 15 квітня, а 29 квітня вона вже брала необхідні 25 тисяч голосів. Саме після набрання 25 тисяч підписів петицію розглядає Президент України.

 

Як повідомляла «УМ», місяць тому Православна церква України на чолі з предстоятелем Епіфанієм витратила на благодійність кошти, пожертвувані їй на оплату чартерного рейсу для доставки Благодатного вогню з Єрусалиму.

 

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній вірить в те, що з часом всі православні об’єднаються в автокефальній помісній церкві України, а Києво-Печерська і Почаївська лаври будуть в ПЦУ.