Проєкт "Стіна" на кордоні з Росією: завершення перенесли на 2025 рік - StateWatch

09:11, 22.05.2020
Проєкт "Стіна" на кордоні з Росією: завершення перенесли на 2025 рік - StateWatch

Проєкт "Стіна" було розпочато після початку збройної агресії РФ у 2014 році.

Завершення будівництва стіни на кордоні з Росією перенесли на 2025 рік, а вартість проєкту має скласти 4,1 млрд грн

 

Як внформує УМ, про це повідомляє громадська організація StateWatch із посиланням на дані Держприкордонслужби України.

 

"Згідно інформації, яку отримала громадська організація StateWatch від Державної прикордонної служби, реалізацію проекту "Стіна" планується перенести ще на 4 роки і завершити до 2025 року. Загальна очікувана вартість проекту складе 4,1 млрд грн", - йдеться у повідомленні.

 

StateWatch зазначає, що продовження термінів облаштування кордону прикордонники пояснили зменшенням фінансування та зростанням вартості будівельних матеріалів, робіт і послуг.

 

У 2015-2019 роках поставили 546 км загороджень із необхідних 634 і проклали 316 км рокадних доріг із передбачених 341. Так, роботи з будівництва стіни були виконані на 86% і 93% відповідно.

 

Проєкт "Стіна" було розпочато після початку збройної агресії РФ у 2014 році. Завершення будівництва планувалося на 2018 рік, проте згодом цей термін продовжили до 2021 року. 

 

StateWatch - неурядова організація, створена у січні 2018 року для сприяння реформуванню органів правопорядку, антикорупційних органів, громадського контролю над бюджетними витратами в оборонній і медичній галузях. Діяльність організації побудована на засадах політичної нейтральності. Головними грантовими партнерами виступають Міжнародний фонд "Відродження", посольство США та IWPR Ukraine.

 

Проект "Стіна" представили ще у 2014 році, його мета - виконати інженерно-технічне облаштування кордону з Росією. Реалізувати його спочатку планували за чотири роки, а вартість оцінили у вісім ‎мільярдів гривень.

               Арсен Аваков під час перевірки харківської ділянки кордону у 2018 році.

Він передбачає протитранспортні рови, сітчасту огорожу по металевих стовпах, загородження зі спіралі типу "Єгоза", контрольно-слідові смуги, рокадні дороги. На окремих напрямках передбачені комплекси відеоконтролю та сигналізації, пересувні бойові модулі та опорні пункти.

 

Нагадаємо, у 2019 році приватна фірма ТОВ "Будцентр Витязь" отримала 20 мільйонів гривень авансу з рахунку Державного казначейства за продовження робіт з облаштування кордону з Російською Федерацією.