Помирають люди: Зінкевич вважає популізмом обіцянки Зеленського щодо 10 млн тестів

12:13, 16.05.2020
Помирають люди: Зінкевич вважає популізмом обіцянки Зеленського щодо 10 млн тестів

Яна Зінкевич нагадала, що Зеленський 20 березня заявив, що "за кілька днів" з Китаю прибуде 10 мільйонів тестів

З наступного тижня в Україні мають почати масове тестування на антитіла до COVID-19. Однак, наразі влада або обманює людей, або не вірить у серйозність пандемії і, тому дозволяє зволікати із найнеобхіднішими заходами протидії поширенню коронавірусної хвороби.

 

Як інформує УМ, про це написала ветеран-медик, командир Медичного батальйону "Госпітальєри", народна депутатка з фракції «Європейська солідарність»  Яна Зінкевич на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

 

"Вчора (15 травня - ред.) у 483 людей виявили коронавірусну хворобу. Це найвища цифра за минулі 5 діб. Майже два місяці тому, 17 березня, президент пообіцяв, що в Україну буде доставлено партію тестів, яких вистачить для мільйона осіб. 20 березня він заявив, що "за кілька днів" з Китаю прибуде ще 10 мільйонів тестів. Якби ці обіцянки мали, бодай, якийсь зв’язок з реальністю, лікарі вже давно могли б почати масове тестування на COVID-19, а ми б отримали більш точну динаміку поширення пандемічної хвороби", – написала Зінкевич.

 

Вона наголосила, що вчора було зроблено рекордну кількість тестів – майже 9 тис, але це не відповідає заявленим Зеленським цифрам.

 

"Міністерство охорони здоров’я тільки зараз почало говорити про утвердження алгоритму масового тестування та планування його проведення. Уряд знову втратив місяці дорогоцінного часу на популістські заяви. На жаль, це може свідчити тільки про повну байдужість до здоров’я українців. Складається враження, що владна верхівка не вірить у серйозність пандемії, якщо дозволяє собі зволікати із найнеобхіднішими заходами протидії поширенню хвороби", – зауважила депутат.

 

Зінкевич також зазначила, що залишається незрозумілою ситуація із тестами, виробленими в Україні.

 

"Вони не пройшли перевірку та відповідно не можуть бути використані на практиці. Виробник тестів заявляє про проведення ще однієї незалежної експертизи тестів, адже у попередній експертизі не співпадав ряд параметрів, зокрема назви тест-систем. Поки триває ця цинічна катавасія з купівлею, передачею та виробленням тестів, хворіють люди. Помирають люди. І ніхто не збирається відповідати за цю неприпустиму халатність", – додала політик.

 

Додамо, що 13 квітня Центр громадського здоров’я при Міністерстві охорони здоров’я повідомив, що тести на коронавірус, які були закуплені державою в одній із приватних фірм, виявилися бракованими.

 

"У нас з’явилась інформація у вигляді листа Центру громадського здоров’я при Міністерстві охорони здоров’я України, в якому вони забракували тести, які були закуплені державою в одній із приватних компаній. Там йдеться про те, що ці тести непридатні, не працюють. Шмигаль мені на це сказав, що він про цю ситуацію не знає, але думає, що це фейк. Я йому цитую лист Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я, а він каже, це фейк", – наголосив народний депутат від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко у коментарі журналістам.

 

"З таким успіхом можна було взагалі не приходити в парламент і не звітувати. Кабінет Міністрів може з вулиці Грушевського переїхати в ресторан "Велюр" на вулиці Володимирській, і там працювати, бо сенсу в цих хлопцях немає. Бо вони або нічого не знають, або нічого не вирішують, або ні на що не можуть відповісти", – додав Гончаренко.

 

Нагадаємо, Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає обов'язкове тестування на амбулаторному та стаціонарному рівнях усіх людей з симптомами коронавірусу нового типу, а також тих, хто контактував з хворими на COVID-19

 

Як повідомляла УМ, 23 березня, військовий літак доставив в Україну першу партію медичного вантажу з Китаю. Зокрема, борт доставив 250 тисяч тестів для експрес-діагностики, медичні маски, дезінфектори, апарати штучної вентиляції легень тощо. 

 

За неофіційними даними, через це Зеленський влаштував великий скандал, бо публічно обіцяв українцям мільйон тестів, а не 250 тисяч. Глава держави нібито волав на підлеглих керівників Офісу: «Ти розумієш, що я брехав, що буде мільйон тестів!».