Зеленський зняв санкції з організаторів «виборів» на Донбасі

14:51, 15.05.2020
Зеленський зняв санкції з організаторів «виборів» на Донбасі

Також Зеленський зняв санкції з деяких компаній IT-сфери.

Володимир Зеленський своїм Указом ввів у дію рішення РНБО від 14 травня, яким знімає санкції з окремих фізичних осіб, пов’язаних з “виборами” в ОРДЛО. 

 

Як передає УМ, про це сказано в Указі глави держави.

 

“Контроль за виконанням рішення Ради національної безпеки і оборони України, введеного в дію цього Указу покласти на секретаря Ради національної безпеки і оборони України”, – сказано в Указі.

 

Зі списку санкцій фізичних осіб, введеного в дію Указом Президента від 19 березня 2019 року №82, виключаються шість учасників так званих виборчих комісій в ОРДЛО і один громадянин РФ:

 

- Валентина Свешникова (мешканка Алчевська, секретар виборчкому на “виборах”),

- Тетяна Лобода (мешканка Донецька, голова виборчкому на “виборах”),

- Галина Бороздіна (жителька Житомирської області, голова виборчкому на “виборах”),

- Олена Гур’єва (мешканка Харківської області, голова виборчкому на “виборах”),

- Чеботарьова Наталія (мешканка Торецка, голова виборчкому на “виборах”)

- Олексій Федорович (розшукуваний Україною російський бізнесмен, власник Fedcominvest, спонсор ФК “Монако”)

- Алессандра Муссоліні (громадянка Італії, онука засновника італійського фашизму, диктатора Беніто Муссоліні, спостерігач на виборах ЛДНР”).

 

Зокрема, зі списку санкцій фізичних осіб, введеного в дію Указом президента від 21 червня 2018 №176, виключаються дві позиції: Сергій Токарєв (громадянин РФ), Карен Григорян (паспорт громадянина РФ для виїзду за кордон).

 

Окрім цього, компанії, які працюють у сфері IT, ТОВ "Монт УА", "Сапран Україна", "ГІСІНФО", а також дев'ять ТОВ із групи компаній "Парус" також виключені з українського списку санкцій, куди їх було включено рішенням РНБО і указом президента Петра Порошенка у 2017 році.

 

Йдеться, зокрема, про компанії "Парус-Спецпроект", "Парус-2", "Парус-Впровадження", "Парус-Місто" (всі - Київ), "Парус-Прикарпаття" (Івано-Франківськ), "Парус-Донбас" (Краматорськ), "Центр інформаційних технологій "Парус-Единение" (Миколаїв), "Південний Парус" (Одеса) і ТОВ "Парус-Лев" (Львів).

 

Як писала УМ, що заборона в Україні російських соціальних мереж «Вконтакте» і «Однокласники» після 15 травня буде продовжено — в Офісі президента і Раді нацбезпеки України вже підготували указ про продовження дії рішення, прийнятого у 2017 році.