Кремль ігнорує внесок інших націй в перемогу у Другій світовій

15:54, 08.05.2020
Кремль ігнорує внесок інших націй в перемогу у Другій світовій

Кремль прагне монополізувати наратив про перемогу

Кремль прагне монополізувати перемогу у Другій світовій війні, ігноруючи внесок та жертви інших націй, які тоді перебували під радянським контролем.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у заяві депутатів Європарламенту від Литви Андрюса Кубілюса та Раси Юкневічіне, присвяченій 75-й річниці завершення Другої світової війни в Європі. 

 

"9 травня Володимир Путін з гордістю буде говорити про перемогу у Другій світовій війні і буде говорити у такий спосіб, як це було за радянських часів - про перемогу радянського народу. Та все ж ми маємо пам’ятати, що це перемога, за яку не тільки росіяни, а й українці та білоруси заплатили величезну ціну", - підкреслюють євродепутати. 

 

Європарламентарі відзначають, що Україна опинилася в самому епіцентрі Другої світової війни, що призвело до безпрецедентної кількості жертв і руйнувань - 8 мільйонів українців загинули, 714 міст і 28 тисяч сіл були повністю або частково зруйновані.

 

"Кремль прагне монополізувати наратив про перемогу, щоб зобразити себе сьогоднішнім "моральним" лідером антифашизму в очах світу. У цьому наративі кожен, хто діє проти волі чи інтересів Кремля, стає фашистом", - підкреслюють Кубілюс та Юкневічіне.

 

Україна заплатила величезну ціну, ставши жертвою голодомору Сталіна, і продовжує платити  величезну ціну в триваючій боротьбі за суверенітет і право бути частиною Європи, - наголошують парламентарі. 

 

Вони зазначають, що сьогодні Владімір Путін продовжує війну проти України, люди продовжують гинути на Донбасі, і саме в такий спосіб російський очільник "вшановує людські жертви українців у Другій світовій війні". 

 

Як повідомляла УМ, за часів президента Петра Порошенка в 2015 році в Україні було запроваджено нову пам'ятну дату 8 травня – День пам'яті та примирення.