ОРДЛО мають представляти громадяни України – Єрмак

22:19, 04.05.2020
ОРДЛО мають представляти громадяни України – Єрмак

Андрій Єрмак (праворуч) запевняє, що «червоні лінії, окреслені президентом Зеленським, залишаються незмінними» щодо Донбасу. (Фото Офісу президента)

Лише громадяни України, які не брали участі у військових діях і не ухвалювали злочинних рішень можуть отримати офіційний статус представників ОРДЛО, з якими може вести консультації влада України.

 

Статус представників ОРДЛО не буде наданий особам з подвійним громадянством.

 

Як передає «Україна молода», про це заявив голова Офісу президента Андрій Єрмак під час онлайн-дискусії «Пандемія, реформа, війна і мир: погляд з Українського Білого Дому», організованої Atlantic Council та оприлюдненої в соцмережах у понеділок ввечері.

 

«Україна ніколи не вестиме ніяких переговорів із так званими ЛНР/ДНР. Відповідно до Мінських домовленостей Україна має погодити три законодавчі акти з «представниками територій», - сказав Єрмак.

 

Він деталізував, кого Україна сприймає як представників територій: «Україна сприймає як представників територій - представників громадянського суспільства, громадян України, які мають єдине українське громадянство, підкреслюю, оскільки багато осіб, котрі проживають сьогодні на окупованих територіях, отримали російські паспорти, які не брали жодної участі у війні проти України, вимушено залишилися на окупованій території, не є злочинцями, не вбивали українських воїнів, не приймали жодних злочинних рішень».

 

Єрмак також наголосив, що в Мінському процесі є три повноправних учасники: Україна, Росія та ОБСЄ.

 

До речі, голова Офісу президента з власної ініціативи взявся прокоментувати ідею про створення у рамках ТКГ Консультативної ради, за участі представників ОРДЛО, та запевнив учасників зустрічі у тому, що «червоні лінії, окреслені президентом, залишаються незмінними».

 

Також Андрій Єрмак розповів про ідею посилення української команди у Мінську, на яку піде Київ, щоби зрушити переговори.

 

За його словами, країни-учасниці Нормандської четвірки погоджуються із необхідністю надати «новий імпульс» переговорам у Мінську, щоби зробити  цю роботу ефективнішою.

 

Окрім представників виконавчої влади, до складу української делегації увійдуть народні депутати, зокрема, керівники кількох профільних комітетів.

 

Як повідомляла "УМ", за минулі чотири доби збройні формування Російської Федерації 73 рази порушили режим припинення вогню. 

 

Про полеглих захисників України в минулому місяці читайте у матеріалі «України молодої»: Загиблі герої квітня: пам’ятаймо про їхній подвиг.