Обмін полоненими: звільнені зустрінуть Великдень на обсервації

08:25, 16.04.2020
Обмін полоненими: звільнені зустрінуть Великдень на обсервації

Усі звільнені українці мають пройти обов’язкову двотижневу обсервацію. У цей час вони не зможуть бачитись з рідними і близькими.

Українська влада нарешті офіційно підтвердила інформацію, що черговий етап взаємного звільнення утримуваних осіб між Україною та ОРДЛО може відбутися у найближчі четвер і п'ятницю, 16-17 квітня.

 

Принаймні офіційний Київ очікує, що обмін полоненими відбудеться саме до Великодня. Після чого усі звільнені українці мають пройти двотижневу обсервацію.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомив кільком ЗМІ віцепрем'єр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, представник України в політичній підгрупі ТКГ Олексій Резніков.

 

«У нас є сьогодні більш чітка впевненість, що це відбудеться до Великодня, протягом двох наступних робочих днів - четверга та п'ятниці… Ми намагаємося максимально прискоритися, зробити те, що залежить від нас», - сказав Резніков у бліц-інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» в середу ввечері.

 

Резніков також повідомив в ефірі hromadske, що під час обміну з бойовиками так званих «ЛНР» і «ДНР» Україна поверне з полону «десятки» своїх громадян.

 

Віцепрем’єр зазначив, що підстави для стриманого оптимізму дає заява спецпредставника глави ОБСЄ в ТКГ Гайді Грау про те, що всі сторони процесу дали їй підтвердження, що основні базові моменти, про які домовилися на останньому засіданні, були досягнуті.

 

«Передова група працює там уже два дні, зокрема, мій заступник. Він особисто перевірив місця обсервації, куди наших громадян повезуть після обміну на 14 днів. Там вони будуть забезпечені доглядом, медичним контролем, харчуванням, одягом і засобами зв'язку для спілкування з рідними та близькими - хоча б через відеозв'язок», - розповів Резніков.

 

Він додав, що найімовірніше обмін утримуваними особами відбудеться у двох місцях, оскільки між двома непідконтрольними українській владі тимчасово окупованими територіями Луганської та Донецької областей діє внутрішній кордон у зв'язку з епідемією коронавірусу.

 

У свою чергу, уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила у соцмережах, що новий етап звільнення полонених за формулою «всіх на всіх» відбудеться вже цього тижня.

 

За її словами, усі, хто повернуться з місць несвободи, мають пройти обов’язкову двотижневу обсервацію. У цей час вони не зможуть бачитись з рідними і близькими.

 

«Черговий етап взаємного звільнення громадян в процесі підготовки. Він відбудеться на цьому тижні. Наразі перемовини тривають. Зокрема, здійснюється останнє узгодження дати, списків та логістики передачі», – підтвердила омбудсмен.

 

Натомість родичі дев’ятьох українських полонених, яких незаконно утримують бойовики самопроголошеної «ДНР», звернулися до президента України Володимира Зеленського. Оскільки їхні сини, батьки та дружини в черговий раз не потрапили у списки на так званий Великодній обмін, автори звернення просять президента про зустріч.

 

Короткі відеозвернення записали матері полонених Станіслава Баранова, Ігоря Мирончука, Юрія Гордійчука, Віталія Чміля, Григорія Сінченка, доньки полонених Олени Федорук та Олени Пех, батько полоненого Євгена Ставцева та дружина полоненого Валерія Матюшенка.

 

Причиною для запису колективного звернення стало те, що так звана «ДНР» досі не погоджується віддавати Україні всіх перелічених людей, серед яких є як військові, так і цивільні.

 

Нагадаємо, сторони Тристоронньої контактної групи домовилися про взаємний обмін полонених до Великодня.

 

2 квітня так звані «уповноважені з прав людини» самопроголошених «ДНР» і «ЛНР», Дар’я Морозова та Ольга Кобцева назвали списки людей, яких можуть передати Україні у межах наступного обміну утримуваними.

 

Так, з самопроголошеної «ДНР» готові звільнити таких полонених:

 

Алакоз Олександр Федорович 26.07.1991 р.н.;

Гриненко Микола Миколайович 09.06.1998 р.н.;

Ілюхін Микола Вікторович 25.11.1959 р.н.;

Карась Володимир Володимирович 29.06.1968 р.н.;

Костєв Євген Ігорович 05.05.1980 р.н.;

Помеляйко Олександр Володимирович 21.09.1986 р.н.;

Садовський Олександр Петрович 12.05.1976 р.н.;

Шайдов Віктор Анатолійович 27.10.1970 р.н.

 

З «ЛНР» таких:

 

Желдак В. А.;

Можаєв В. В.;

Миронич С. В.;

Полозов Н. Н.;

Попова А. А.;

Русинов С. В.;

Сливка І. Д.;

Сливка А. Д.;

Табачний А. Е.;

Штиль А. П.;

Яковенко А. А.

 

Як повідомляла «УМ», в середу вранці з виправної колонії №32 у Макіївці вивезли двох українських військовослужбовців, які були затримані бойовиками у 2019 році. Усім іншим утримуваним армійцям повідомили, що вони залишаються. Попередньо відомо, що це військовослужбовець 79 десантно-штурмової бригади ЗСУ Микола Гриненко та 53-ї бригади Віктор Шайдов.

 

Також у понеділок 13 квітня у рамках підготовки до передачі на підконтрольні Україні території з Краснолуцької виправної колонії №19 до СІЗО в окупованому Луганську привезли кількох цивільних – наразі їх утримують в одній камері.

 

Зауважимо, що ще два місяці тому, 15 лютого, президент Володимир Зеленський заявив, що українська влада веде переговори про повернення 200 ув'язнених Росією українців.

 

5 березня українська сторона в Мінську передала список з понад 200 прізвищ для обміну утримуваними особами і полоненими з ОРДЛО. 6 березня уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова заявила, що до списку на обмін з РФ включили 86 незаконно ув’язнених кримських татар.

 

Останній обмін утримуваними особами відбувся 29 грудня 2019 року. Тоді бойовики ОРДЛО звільнили 81 українця, з них 76 повернулися на підконтрольну Україні територію. У свою чергу, Україна передала 124 особи.