Чорновол проти ДБР: затяті дискусії у Telegram та Facebook

18:42, 11.04.2020
Чорновол проти ДБР: затяті дискусії у Telegram та Facebook

Перший заступник директора ДБР Олександр Бабіков був адвокатом Януковича.

Не вщухають пристрасті навколо скандалу, пов’язаного з оголошенням підозри слідчими ДБР екснардепу і ективістці Євромайдану Тетяні Чорновол у справі підпалу офісу партії регіонів, під час якого загинула людина у лютому 2014 року.

 

Як повідомляє «Україна молода», ДБР втягнулося в дискусію із пані Чорновол навіть не через ЗМІ, а у соцмережах.

 

Зокрема, у суботу в своєму телеграм-каналі ДБР заявило, що слова екснардепки Тетяни Чорновол стосовно причин підпалу офісу "Партії регіонів" 18 лютого 2014 року є недостовірними.

 

«Чорновол маніпулює думкою суспільства. Озвучену підозрюваною Чорновол Т.М. під час ефіру інформацію ДБР розцінює як вигадку та спробу уникнути кримінальної відповідальності», - заявили у бюро.

 

Йдеться про заяву, яку Тетяна Чорновол зробила напередодні, 10 квітня, в ефірі одного з телеканалів: за її версією, підпал офісу партії Регіонів було здійснено після того, як відбулися вбивства в Маріїнському парку і на Кріпосному провулку активістів Майдану. За її словами, ціллю підпалу було відтягнути увагу "тітушек".

 

При цьому, бюро наголошує, що слова Чорновол спростовуються доступною у відкритих джерелах хронологією подій. За даними ДБР, підпал партійного офісу по вул. Липській у Києві відбувся 18 лютого 2014 року у проміжок часу між 11 та 12 годинами дня. А згідно повного списку вбитих під час Євромайдану, у якому вказані дата, час та місце їх смерті, вогнепальні поранення майданівці Володимир Кіщук, Ігор Сердюк та Сергій Шаповалов отримали 18 лютого 2014 року з 13:50 по 14:05 год. на перехресті вулиць Інститутської та Кріпосного провулку. Тоді як смерть Володимира Захарова, в умисному вбивстві якого підозрюється Чорновол, настала в цей день до 13:00 год.

 

У ДБР наголосили, що наведені факти свідчать про те, що станом на момент підпалу офісу "Партії Регіонів" з боку Чорновол у проміжок часу з 11 до 12 год. жодних вбивств на вул. Інститутській та Кріпосному провулку не було. Тому підозрювана не могла відволікати нікого від вчинення вбивств, зокрема способом підпалу офісу, унаслідок якого загинула людина.

 

Зауважимо, що перед цим колишня журналістка та екснардеп Тетяна Чорновол, коментуючи оголошену їй підозру, заявила, що ще буде генеральним прокурором. І перелічила усі статті Кримінального кодексу, які їй інкримінують "за Майдан" на своїй сторінці у Facebook:

 

1) ст. 115 умисне вбивство з кількома  обтяжуючими обставинами - вища міра покарання (пожиттєво)

2) ст. 170 перешкоджання діяльності Партії регіонів - 3 роки

3) ст. 294 організація масових заворушень що призвело до загибелі людей -15 років

4) ст. 146 позбавлення волі або викрадення людини - 5 років

5) ст. 122 умисне тілесне середньої тяжкості - 5 років

6) ст. 121 умисне тяжке тілесне ушкодження з обтяжуючими обставинами - 10 років

7) ст. 125 умисне легке

8) ст. 126 побої та мордування з обтяжуючими обставинами - 5 років

 

«Я пройду ці випробування... Я ще  буду генпрокурором. Було і гірше. В 2013-му я навіть пережила  страту», - написала пані Чорновол.

 

Як повідомляла «УМ», 10 квітня, о 6-й ранку, до помешкання Тетяни Чорновол під Києвом приїхали слідчі Державного бюро розслідувань й провели обшук у справі про смерть Володимира Захарова при підпалі офісу "Партії регіонів" (на Липській, 10 у Києві) 18 лютого 2014 року. Слідчі ДБР повідомили Чорновол про підозру у вбивстві людини під час пожежі в офісі "Партії регіонів" в 2014 році. Вона назвала це репресіями і спробою переписати "історію Майдану".

 

Обшуки у Чорновол вдома обурили експрезидента Петра Порошенка, який назвав їх "реваншем Антимайдану", а також інших відомих політиків, журналістів, активістів.

 

Тоді як міністр МВС Арсен Аваков назвав одного з керівників ДБР Олександра Бабікова "адвокатом диявола" і запропонував спробувати так само прийти до нього після Чорновол, бо він також був на Євромайдані.