Офіс президента не виключає введення надзвичайного стану в Україні

11:26, 09.04.2020
Офіс президента не виключає введення надзвичайного стану в Україні

Кількість безробітних українців збільшується у час карантину через спалах коронавірусу,

Надзвичайний стан – це заходи, які допоможуть контролювати ситуацію і стежити, щоб людина залишалася вдома. Такий варіант розглядається, якщо влада буде не в змозі без надзвичайного стану зупинити поширення коронавірусу.

 

Введення НС обговорювали в Офісі Президента.

 

Щодо введення такого стану він зазначив, що "така можливість завжди є". Втім, кажуть в ОП, нині введена надзвичайна ситуація, і у владі вважають вжиті заходи достатніми.

 

"Але ж все одно, ти виходиш на вихідних і бачиш, скільки людей гуляють в парку. Тому ми усіх закликаємо до того, щоб вони залишалися вдома, менше гуляли та були завжди в масках",– повідомив заступник голови Офісу Президента України Кирило Тимошенко в інтерв'ю "Українській правді".

 

Крім того, він розповів про координаційні наради з Міністерством охорони здоров'я. За його словами, МОЗ разом з науковцями розробили оптимістичний, негативний і середній сценарії поширення коронавірусу.

 

"Я зараз не буду озвучувати цифри, тому що за них має відповідати МОЗ. Втім у порівнянні з іншими країнами ми зараз йдемо по оптимістичному сценарію розвитку подій", – розповів заступник голови Офісу Президента.

 

Тимошенко також повідомив, що кількість безробітних українців збільшується у час карантину через спалах коронавірусу, однак все більше із них стають на біржу. Завдяки цьому держава може виділяти їм гроші.

 

Він зазначив, у збільшення кількості безробітних означає "не лише негативну річ". Тимошенко також додав, що "є різні сценарії безробіття".


"Ми бачимо офіційні дані. І вони почали збільшуватися. Що це означає? Що люди почали отримувати гроші, які виділяє держава безробітним. Це не означає, що він безробітний сидить без грошей, ми йому виділяємо гроші. Так, це невеликі гроші, але гроші", – пояснив Тимошенко.


Заступник керівника ОПУ також додав, що в Україні триває велике будівництво – його не мають наміру звертати.


"Ми розуміємо, що багато людей може туди піти працювати. Це і дороги, школи, садки, стадіони і все інше", – додав він.


Станом на 7 квітня 2020 року до центрів зайнятості по допомогу через безробіття звернулись понад 360 тисяч українців.  Це на 13% більше, ніж було рік тому. У Мінекономіки прогнозують подальше суттєве зростання кількості зареєстрованих безробітних.

 

Як повідомляла УМ, 29 березня Кабінет Міністрів ухвалив рішення щодо змін у процедурі надання допомоги через безробіття: реєструвати безробітних будуть із першого дня після подання заяви до центрів зайнятості; виплату будуть призначати з першого дня реєстрації.