Уманський вважає Нефьодова «громовідводом» і неефективним борцем з контрабандою

10:04, 03.04.2020
Уманський вважає Нефьодова «громовідводом» і неефективним борцем з контрабандою

Ігор Уманський вважає Макса Нефьодова ідеалістом, а "контрабас і далі йде".

Ексміністр фінансів Ігор Уманський вважає неефективною боротьбу митниці з контрабандою. Саме через це, перебуваючи на посаді міністра в уряді протягом березня, він ініціював звільнення голови Держмитслужби Максима Нефьодова з посади.

 

За словами ексміністра фінансів, у боротьбі з контрабандою на митниці нічого не було зроблено. Утім, Уманський змушений був сам піти у відставку. Тоді як Нефьодов лишився на посаді.

 

«Макс, він такий, десь ідеаліст, намагається намалювати картинку світлого майбутнього – «нова митниця», усе таке. Проблема в тому, що є картинка світлого майбутнього, а є – реальність. І «контрабас» як ішов, так і йде. З митницею треба жорстко – крок вліво, крок вправо – розстріл», – зазначив Ігор Уманський в інтерв’ю LB.ua.

 

При цьому він підтвердив скарги глави ДМС на ігнорування його з боку начальників регіональних митниць.

 

«Він мені сам це сказав. Фактично, зізнався у своїй профнепридатності. Тобто Максу була відведена роль «фунта», який розповідає про реформу на митниці, а насправді там ситуація – за Януковича просто відпочивали. Я не став йому ставити просте запитання: «Якщо ти такий весь правильний і так далі, то чому в такій ситуації не напишеш заяву?». Тому що знаю на нього відповідь. Думаю, ви теж здогадуєтеся. Водночас не варто демонізувати Макса, проблема точно не в ньому. Його вивели з «гри» і зробили «громовідводом», а процесами кермували інші. У цьому його помилка», – вважає Уманський.

 

Нагадаємо, у червні 2019 року Максим Нефьодов виграв конкурс на посаду глави Державної митної служби, яка утворилася після поділу ДФС на митну і податкову служби.

 

У жовтні глава Офісу президент Андрій Богдан дорікав Нефьодову щодо відсутності результатів роботи, глава Митниці рапортував про збільшення митних надходжень на 2,4%.

 

Верховна Рада відправила Ігоря Уманського у відставку 30 березня і призначила новим міністром фінансів Сергія Марченка лише з другої спроби.