Орбан отримав необмежену владу в Угорщині

08:12, 31.03.2020
Орбан отримав необмежену владу в Угорщині

Віктор Орбан може стати «першим диктатором в ЄС» завдяки рішенню парламенту Угорщини 30 березня.

Угорський парламент ухвалив закон, який дає правому прем’єр-міністру Віктору Орбану нові широкі повноваження під час надзвичайного стану, що його оголосили для боротьби з пандемією коронавірусу.

 

За відповідний закон проголосувало 137 депутатів, проти – 53 під час засідання парламенту в Будапешті в понеділок.

 

Згідно закону, уряд отримує право продовжувати надзвичайний стан без часових обмежень, а також надає можливість прем’єрові керувати країною за допомогою указів.

 

Фактично Орбан отримав одноосібну владу під приводом протидії коронавірусу.

 

Дотепер продовження надзвичайного стану, запровадженого через поширення коронавірусу в Угорщині 11 березня, мали затверджувати виключно депутати парламенту.

 

Серед інших положень нового закону зокрема є й стаття про кримінальну відповідальність з можливим терміном ув’язнення до п’яти років за поширення «фейкових новин» про коронавірус.

 

Опозиція, правозахисники та Брюссель гостро критикують Орбана за, як вони кажуть, авторитарний стиль правління і за використання коронавірусу для отримання ще більшої влади в 10-мільйонній країні, яка є членом ЄС і НАТО.

 

Незважаючи на гостру критику законопроєкту з боку правозахисних груп, ЄС та ООН, його легко затвердили депутати з правлячої партії Фідес – партії Орбана, яка має дві третини мандатів в угорському парламенті.

 

 

Напередодні, 29 березня чотири неурядові організації в Угорщині, включно з правозахисним Гельсінським комітетом, закликали уряд внести зміни в законопроєкт, які б передбачали завершення дії закону після якоїсь конкретної дати в разі якщо парламент не продовжує дію закону.

 

Співголова Гельсінського комітету Угорщини Марта Пардаві вважає, що Орбан «матиме цілком необмежений мандат для уряду і нинішній законопроєкт, власне, дає мандат з необмеженим карт-бланшем».

 

Тоді як міністр юстиції Угорщини Джудіт Варга намагалась заспокоїти громадськість  щодо безпрецедентних повноважень, які отримує Орбан. Мовляв, опоненти закону «воюють з уявними демонами і відірвані від реальності».

 

Речник ООН з прав людини Руперт Колвілл заявив минулого тижня, що закон, «як виглядає, дає урядові практично необмежену владу для правління указами і відсутністю контролю з боку парламенту, а також крайньої дати дії закону».

 

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчінович Буріч надіслала минулого тижня Орбану листа, в якому попередила про небезпеку «необмеженого в часі та неконтрольованого надзвичайного стану».

 

А австрійсько-угорський письменник Пауль Лендвай охарактеризував систему, що її створив Орбан в Угорщині, як «гібридну державу». За його словами, Угорщина донині не була «ані демократією, ані диктатурою», додавши, що новий закон може перетворити Угорщину в «першу диктатуру в ЄС».

 

Від 2010 року 56-річний Орбан поступово зміцнював свою владу, ведучи наступ на незалежність угорських судів та ЗМІ. Він також обмежив діяльність неурядових організацій – за це Угорщину, яка є членом ЄС та НАТО, критикували всередині країни та в Брюсселі.

 

Уряд Орбана також веде ворожу зовнішню політику по відношенню до України.